Агрономія

Агрофірма «Ольгопіль» завершила сівбу озимого ріпаку

Агрофірма «Ольгопіль» завершила сівбу озимого ріпаку

На полях агрофірми «Ольгопіль» на Вінниччині завершили сівбу озимого ріпаку, під який заклали більшу площу, ніж була в минулому сезоні. Причина такого рішення – збільшення середньої врожайності культури щонайменше на 5%, у порівнянні з минулим роком.

Про це повідомили в агрофірмі.

Крім того, господарство наростило матеріально-технічні потужності: почало використовувати агрегат для вертикального обробітку ґрунту та сучасну і суперточну сівалку HORSCH Focus 6 TD.

«Площа озимого ріпаку під урожай 2023 становить 1,125 тис. га, що на 15% більше, ніж минулого року. Це зумовлено тим, що на сьогодні підприємство має увесь набір техніки, щоб витримати ті норми, які потрібні для вирощування цієї вибагливої культури, – розповів головний агроном агрофірми «Ольгопіль» Іван Діхтяр. – Ольгопіль – це південна точка Вінничини і зона недостатньо зволожена, а тому отримати сходи ріпаку в таких умовах – це зовсім не просто. Відтак кожен крок повинен бути зав’язаний на тому, щоб зберегти вологу. Для цього ми почали застосовувати технологію вертикального обрібку ґрунту у комплекті із сучасною сівалкою HORSCH Focus 6 TD, яка дає змогу втілити у життя ідею стрічкового обробітку ґрунту – а це вже довершений Strip-Till».

За словами агронома, вертикальний  обробітку ґрунту і сучасна техніка дозволяють не лише зберегти вологу і підготувати поле до посівної, але й в рази зменшити витрати. Адже наразі кожен літр пального, кожен кілограм добрив чи жменя насіння коштують шалених грошей. Тому треба шукати нові шляхи для посівної під урожай – 2023, при чому з урахуванням усіх можливих ризиків.

Нагадаємо, за словами Івана Діхтяра, озимі краще посіяти в сухий ґрунт, аніж запізнитися зі строками.