Людський чинник є ключовим у товарності яблук
Потрапляння нетоварного яблука у сховище з якісною продукції додає витрат на зберігання, а продати його можна лише за копійки.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів Юрій Овчар, агроном «Аграна Фрут Лука», що на Вінничині.
« Якщо з паршею та пошкодженням шкідниками ситуацію ми певною мірою можемо контролювати, то є ще людський чинник, – наголосив він. – Ми вже багато років вчимо працівників сумлінному та відповідальному ставленню до збирання плодів. Головним є навіть не вирощування якісного яблука зі 100% товарністю, а не допустити потрапляння заздалегідь нетоварного яблука до сховища. Адже це виходить по 1,5 грн на кілограмі додатково у разі, якщо таке яблуко протримаємо до Нового року. А ось продати його зможемо лише на перероблення за копійки».
На думку агронома, таке нетоварне яблуко при зберіганні надзвичайно впливає на ступінь окупності садівничого бізнесу.
Читайте також: Прибутковий яблуневий сад дає від 60 т/га