Тваринництво

Імпортери закупили у червні свинини про запас

У червні 2022 року обсяги імпорту свинини безпрецедентно зросли, перевищивши 9 тис. тонн, – майже вчетверо більше, ніж за аналогічний період минулого року. Також це рекордний показник місячних поставок від 2014 року.

Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ), посилаючись на дані митної статистики.

Вартість цьогорічного червневого імпорту свинини сягнула майже $20 млн.

Продукцію переважно постачали з Польщі, Данії, Нідерландів, Бельгії та Іспанії.

«Таку активність зовнішніх поставок спричинили очікування повернення ПДВ та мита для імпортерів-спрощенці, – пояснили в АСУ. – Коли стало відомо, що ця норма набуде чинності з 1 липня, серед трейдерів почалося негласне змагання. Зокрема, за свідченнями операторів ринку, в другій половині місяця поставки свинини з-за кордону вже не підкріплювалися замовленнями з боку кінцевого покупця, а поповнювали складські запаси».

За попередніми оцінками, загальне надходження імпортної свинини у І півріччі 2022 року склало понад 30 тис. тонн. Ураховуючи те, що квота поставок свинини з ЄС вичерпана, з 1 липня надходження кожного кілограма свинини обкладатиметься 20% ПДВ та 10-12% імпортного мита. Таке очікуване здороження імпортної продукції спричинило ажіотаж у червні, зазначили в АСУ.

Та безпрецедентна імпортна активність не мала надмірного тиску на внутрішній ринок промислової свинини. Протягом червня на ринку живця свиней спостерігалася позитивна цінова динаміка, підкріплена меншою внутрішньою пропозицією.

З одного боку, в цей період на ринок вийшли партії тварин, початок відгодівлі яких припав на перші тижні війни, а з іншого – промислова пропозиція свиней скоротилася через вимушене вибуття з ринку та/чи скорочення виробництва низки операторів на сході країни, пояснили в галузевій асоціації.

Нагадаємо, протягом І півріччя 2021 року Україна імпортувала 12,7 тис. тонн свинини.