Точка зору

Як отримати грант

Андрій Редько
експерт з управління фінансами

Останнім часом підприємці часто звертають увагу на таку форму фінансування, як гранти, що надаються на розвиток тих чи інших проектів. В Україні та у всьому світі існує безліч організацій, які використовують механізм виділення грантів.

Здебільшого це грошові кошти, які надаються державним органом, благодійним фондом чи спеціалізованою установою для конкретної мети, пов’язаної з суспільною користю. Цілі, на які виділяються гранти, можуть бути різні, від розвитку соціальних програм, підтримки наукових досліджень до реалізації конкретних бізнес-проектів.

Підприємців цікавлять насамперед гранти на розвиток бізнесу, як перспективний інструмент залучення капіталу для розширення поточної діяльності чи розвитку нових напрямків. На відміну від кредитів, їх не потрібно повертати, прийняття гранту не вимагає від власників відмовлятися від будь-якої частки в бізнесі і, що важливо, успіх реалізованої програми зміцнює вашу репутацію та відкриває можливості для подальшого фінансування.

Якщо ви вирішили взяти участь у конкурсі на отримання гранту, важливо розуміти, що загальний фонд фінансових коштів тієї чи іншої грантової програми, які можуть бути виділені, обмежений певною сумою і кожна програма передбачає досягнення конкретної мети. Для доступу до грантів необхідно відповідати заявленим критеріям, важливо з ними ознайомитись та чітко їх розуміти перед поданням заявки. Заявка може бути відхилена, якщо організатор визнає, що ви не відповідаєте його критеріям, або просто тому, що заявок більше, ніж обсяг доступного фінансування. Іншими словами, це не безкоштовні гроші, які роздають усім охочим не обмежено і які ви можете витрачати на власний розсуд.

Ось кілька моментів, на які варто звернути увагу, щоб пройти конкурсний відбір та отримати грант.

Спроба потрапити до програми, яка вам не відповідає

Однією з помилок є подання заявки до програми, яка не повністю відповідає вашому бізнесу чи вашим проектам. Для перевірки відповідності проводиться конкурсний відбір, який здійснює перевірку в тому числі вашої ділової репутації, досвід успішного ведення бізнесу, термінів існування компанії тощо.

Коли ви подаєте заявку на грант і заявляєте, що плануєте використовувати кошти на закупівлю обладнання чи конкретний захід, це саме те, що від вас очікують. Більше того, зазвичай, від вас захочуть отримати звіт про те, як кошти були розподілені наприкінці періоду фінансування. Недотримання цих умов може призвести або до штрафів або повернення грошей.

Якість поданої заявки

Варто уважно ознайомитися з вимогами до учасників конкурсу, підготовки пакета документів, процедури реєстрації, заповнення форм заявки, підготовки розрахунків та описової частини. Необхідно враховувати, що заявку може читати та давати їй первинну оцінку людина, яка не є фахівцем у вашій сфері. Важливо бути зрозумілим і формулювати пропозиції так, щоб вони були зрозумілі і очевидні. Помилки або ігнорування вимог можуть значно знизити шанси або призвести до того, що заявка просто не потрапить у конкурсний відбір.

Якість підготовки бюджетів та плану реалізації проекту

Поширеною помилкою при складанні бюджетів та планів є використання приблизних даних. Наприклад, поверхнева оцінка статей витрат, на око, без опрацьованого обґрунтування та чіткого покрокового плану реалізації всіх етапів проекту викликає сумнів у тому, що проект буде реалізований відповідно до заявлених термінів та сум. Це ж стосується завантаження виробничих потужностей та каналів збуту. Важливо розуміти, що якщо проект заявляється як прибутковий, здатний окупати свою діяльність і давати нові робочі місця, то варто уважно поставитися до фінансової спроможності розрахунків.

Персонал та ключові фахівці проекту

Кадри, як відомо, вирішують все. Для організації, що надає грант, важливо розуміти досвід, рівень підготовки та кваліфікацію персоналу, в чиї руки безпосередньо потрапить фінансування. Приділяйте увагу опису кадрової структури, зон відповідальності, експертизи людей, які задіяні у вашому проекті. Якщо ваша компанія має унікальні напрацювання або технології, обов’язково розкажіть про це у вашій заявці.

Участь у проекті власними грошима

Більшість грантових конкурсів виділяє вимогу участі у проекті власними коштами з боку кандидата. Перед тим, як розпочати підготовку заявки на грантовий конкурс, оцініть свої фінансові можливості. Для грантодавця виконання цієї вимоги означає серйозність намірів компанії та її готовність поділити ризики.

Розрахунок тільки на грантові кошти

Потрібно враховувати, що отримання гранту може зайняти більше часу, ніж ви очікуєте. Процеси подання заявок можуть бути досить довгими, і, залежно від гранту, можуть знадобитися місяці, щоб дізнатися, чи ви отримаєте фінансування чи ні. Навіть якщо ви виконали всі формальні критерії, це не є гарантією того, що ви отримаєте фінансування або отримаєте його у потрібний для вас строк. Важливо, щоб ви не увійшли до нового проекту, не маючи альтернативного плану дій на випадок, якщо з отриманням гранту будуть проблеми. Інакше ви ризикуєте влізти у незаплановані борги або будете змушені порушити зобов’язання.