Агромаркет

Рада підтримала запровадження податкових пільг для індустріальних парків

Верховна Рада України підтримала законопроєкт N5688 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво.

Про це в своєму Телеграм-каналі повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Він також повідомив, що парламент ухвалив законопроєкт 5689 про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво

«Законопроєкти спрямовані на стимулювання розвитку вітчизняної промисловості в межах спеціально створених індустріальних парків. Питання особливо актуальне для програми релокаціі підприємств з зони бойових дій», – констатував Данило Гетьтманцев.

Як зауважив екс-спікер ВР Дмитро Разумков на своїй Фейсбук-сторінці, «мова йде про скасування НДС при імпорті нового обладнання, а також звільнення резидентів індустріального парку від податку на прибуток на 10 років».

Зокрема, законопроєктом передбачає звільнення від ПДВ при імпорті нового обладнання, ввезеного в Україну учасниками індустріальних парків. 

Пільга дійсна лише у разі власного використання учасниками цього обладнання на території індустріального парку у цільових сферах: переробній промисловості або науково-дослідної діяльності. Передавати таке устаткування в оренду, лізинг чи користування третім особам на інших умовах заборонено.

Крім того, індустріальні парки звільняються від податку на прибуток протягом десяти років у разі, якщо вони працюють виключно на території індустріального парку. Друга умова – дивіденди акціонерам не нараховуються і не виплачуються, натомість прибуток спрямовується на розвиток індустріального парку. За невикористання коштів на розвиток можуть позбавити статусу учасника індустріального парку.

Також місцева влада може надавати їм пільгові ставки податку на нерухомість і плати за землю.

А законопроєкт №5689 звільняє від сплати ввізного мита нове обладнання, яке ввозять для діяльності у цільових сферах на території індустріального парку.

Нагадаємо, індустріальний парк на Київщині спеціалізуватиметься на агропромисловості.