Тваринництво

Які зміни в організмі птиці демонструє патрозтин за інфекційного синовіту

Трупи загиблої птиці, завмерлі курячі ембріони та примусово забиту птицю з характерними клінічними ознаками інфекційного синовіту піддають патологоанатомічному розтину.

Розтин птиці виконують не пізніше ніж за 2-3 години з моменту загибелі, влітку бажано відразу, пише журнал «Наше птахівництво».

Особливу увагу приділяють вивченню патологоанатомічних змін органів опорно-рухової системи. В індиченят 7-10-добового віку реєструють серозно-фібринозне запалення підочеревинних повітроносних міхурів. Їхні стінки каламутні, потовщені, вкриті фібринозним ексудатом. У 20-30-добового молодняку наявне серозно-фібринозне запалення торакальних повітроносних міхурів. На стінках міхурів виявляють некрози та гіперплазію епітеліального шару, лімфоїдні фолікули.

На розтині завмерлих індичих ембріонів виявляють відставання в рості та розвитку, серозне ексудативне запалення респіраторних органів.

За інфекційного синовіту у курей реєструють загальну анемічність слизових оболонок. За гострого та підгострого перебігу хвороби – серозний артрит, що характеризується набряком периартикулярних тканин і сухожильних піхв, скупченням у порожнинах уражених суглобів серозного ексудату. За хронічного перебігу хвороби – фібринозний артрит, що характеризується скупченням у порожнинах уражених суглобів фібринозних мас. У поодиноких випадках реєструють спленомегалію, збільшення печінки, атрофію клоакального міхура.

На розтині завмерлих курячих ембріонів реєструють відставання в рості та розвитку, петехії на шкірі голови та на паренхіматозних органах, збільшення печінки, селезінки, нирок.

Нагадаємо, збудника інфекційного синовіту не можна позбутися повністю.