Овочі-Ягоди-Сад

Фермер розповів, як підібрати сорти яблук для експорту

Фермер розповів, як підібрати сорти яблук для експорту

Щоб визначитись, яке яблуко краще вирощувати для експорту, фермер має визначитись, куди хоче продавати, зайти в місцеві супермаркети й визначити найпопулярніші сорти.

Таку пораду в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» дав директор «Агрокомплексу «Вінничина» Ігор Тимофеєв, який вже не перший рік успішно експортує яблука до багатьох країн світу.

«В різних країнах на різних континентах – різні переваги у людей і за сортами, і за кольором, і навіть за розміром яблука. Тому краще приїхати в країну, прийти в магазин, подивитися на полицю, поспостерігати, що беруть краще і який сорт при цьому найдорожчий. І тоді вже садити цей сорт, а не навпаки – садити те, що було доступніше і дешевше, а потім думати, куди це збути», – сказав підприємець.

Переваги розподіляються й за сезоном, додає він. На початку більше замовляють червоне, потім жовте і нарешті зелене. В січні зазвичай закінчується реалізація Гали і все плавно переходять на Ред Делішес, Голден, Гренні, а потім і Фуджі. При цьому переваги Заходу і Сходу полягають тільки в калібрі: західні ринки люблять плоди побільше, Близький Схід бере яблука середнього розміру, Азія – дрібніші.

Читайте також: Проблема українського яблука Фуджі – в неоригінальному матеріалі