Фермер розповів, як підібрати сорти яблук для експорту
Щоб визначитись, яке яблуко краще вирощувати для експорту, фермер має визначитись, куди хоче продавати, зайти в місцеві супермаркети й визначити найпопулярніші сорти.
Таку пораду в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» дав директор «Агрокомплексу «Вінничина» Ігор Тимофеєв, який вже не перший рік успішно експортує яблука до багатьох країн світу.
«В різних країнах на різних континентах – різні переваги у людей і за сортами, і за кольором, і навіть за розміром яблука. Тому краще приїхати в країну, прийти в магазин, подивитися на полицю, поспостерігати, що беруть краще і який сорт при цьому найдорожчий. І тоді вже садити цей сорт, а не навпаки – садити те, що було доступніше і дешевше, а потім думати, куди це збути», – сказав підприємець.
Переваги розподіляються й за сезоном, додає він. На початку більше замовляють червоне, потім жовте і нарешті зелене. В січні зазвичай закінчується реалізація Гали і все плавно переходять на Ред Делішес, Голден, Гренні, а потім і Фуджі. При цьому переваги Заходу і Сходу полягають тільки в калібрі: західні ринки люблять плоди побільше, Близький Схід бере яблука середнього розміру, Азія – дрібніші.
Читайте також: Проблема українського яблука Фуджі – в неоригінальному матеріалі