Овочі-Ягоди-Сад

Один новий препарат може замінити декілька попередників та значно скоротити кількість оброблень

Захист: перезавантаження

Захист: перезавантаження

Один новий препарат може замінити декілька попередників та значно скоротити кількість оброблень 

Продукти найбільших світових виробників ЗЗР давно та добре знають на українському ринку. Проте час не стоїть на місці: з’являються нові, більш досконалі діючі речовини та технологічні препарати. Наприклад, один із них може замінити відразу декілька своїх попередників та значно скоротити кількість оброблень. Нові пропозиції виробників дають змогу аграріям заощаджувати на використанні техніки та оплаті праці. Втім, використання нових препаратів має свої нюанси, які треба знати, розробляючи схеми захисту рослин. 

ДВА В ОДНОМУ 

Досвідчені садівники вже знайомі з фунгіцидними препаратами компанії «Байєр» Луна® Експіріенс і Луна® Сенсейшн. Основною діючою речовиною в них виступає флуопірам (клас SDHI), який блокує процес дихання у шкідливих організмів. З початку 2022 року на ринку з’явився їхній спадкоємець — Луна Кер® 71,6 В.Г. Другою діючою речовиною в ньому є фосетил алюмінію, добре знайомий аграріям на прикладі препарату Альєтт®. Новий член родини Луна® — Луна® Кер застосовується на плодових проти справжніх грибних і бактеріальних хвороб. Фосетил у складі препарату є активатором імунітету. Якщо провести аналогію з людиною, препарат працює, як щеплення проти ковіду, тобто провокує в клітинах рослини імунну відповідь на інфекцію, коли інфікування ще не відбулося. Препарат сам імітує наявність інфекції: коли вона атакує рослину, остання вже готова до захисту. Обидві діючі речовини препарату проявляють системні якості. Хоча фосетил традиційно сприймається як діюча речовина проти несправжніх грибів пероноспорового ряду, його підсилювальна дія та потужність флуопірама роблять новий препарат ефективним проти основних грибних хвороб зерняткових. 

Спектр біологічної ефективності Луна® Кер

За допомогою Луна® Кер можна контролювати на яблуні паршу, борошнисту росу, бактеріальний опік та бактеріальний рак, на груші — те саме плюс стемфіліум і рак плодових дерев. Наші польські колеги помітили, що обробка Луна® Кер підсилює на яблуні та груші утворення плодових бруньок й назвали цей ефект flower power. 

ПРОТИ МОЗАЇЧНОЇ ФОРМИ ПАРШІ 

У парші є два основні джерела розповсюдження. Це зимуючі аскоспори й літні конідії. Вони утворюються, коли на листку можна вже візуально бачити спороношення у вигляді бурих плям. Аскоспори зимують на опалому листі, а весною вивільняються. Легко переносяться повітрям, дощами. Перед цвітінням, на стадії «рожевого бутона» і до кінця цвітіння аскоспори найнебезпечніші. 

Конідії у порівнянні з аскоспорами дуже важкі, вітром практично не переносяться, але дощами — так. Краплі б’ють по спороношеннях, і через розприскування уражується весь молодий приріст. Це небезпечно, оскільки уражені листки швидко старіють, на інфікованих гілках нормально не утворяться плодові бруньки — поточний і майбутній врожай суттєво втратять у кількості й якості. Ця форма парші зветься мозаїчною. Відрізняється за ознаками від типового весняного ураження відсутністю великих плям і деформацій листа і часто ураженням лише однієї половини листкової пластинки. У цей період (від кінця травня/початку червня і пізніше) ми звикли працювати азолами, бо температура середовища вже доволі висока і вони демонструють достатню ефективність, і потужними контактниками. 

Луна® Кер проти парші яблуні

За даними французьких дослідників, три обробка проти мозаїчної парші на листі препаратом Луна® Кер у порівнянні із шістьма обробками потужними контактниками (каптан, дитіанон, тірам) виявили ефективність 87 проти 83%.. Це майже рівні результати, але вдвічі менше оброблень, особливо враховуючи ціну каптану та дитіанону. Це ще й вдвічі менші витрати на техніку та працю, не кажучи про можливість зайти в сад. Не завжди умови дозволяють працювати що 5–7 днів. Досліди на плодах показали приблизно ті самі результати. 

Як порівняти Луна® Кер із потужною сумішшю Луна® Експіріенс + каптан, яку переважно використовують в Європі, на парші різниця виявилася на грані статистичної похибки: 97,8 проти 98,1%. Можемо сказати, що Луна® Кер — це повноцінний наступник Луна® Експіріенс. 

ЯК ЗМІШУВАТИ 

Щоб зекономити на кількості проходів з обприскуваннями, коли цього потребує ситуація, садівники використовують бакові суміші. Існує певне правило, за яким їх готують. Першим у резервуар додають препарат у вигляді гранул, далі послідовно: порошки; рідкі формуляції (водний розчин, концентрат суспензії, концентрат емульсії); добрива, мікроелементи, піногасники тощо. 

Коли ж до суміші додають препарат, що містить фосетил алюмінія, зокрема Луна® Кер або Альєтт®, описаний порядок змінюється, тому що фосетил дуже кисла речовина в розчинах. Вона формує рн на рівні 3,5–4. У такому середовищі жоден інший препарат довго не проіснує. Баковий партнер просто втратить ефективність, якщо ми додамо наш препарат першим, як це виходить з його формуляції — гранул. Тому, якщо ми плануємо використовувати Луна® Кер, спочатку додаємо інший препарат обов’язково у вигляді концентрату суспензії, який надасть розчину буферності та зменшить коливання рн. Далі додаємо у традиційному порядку. Якщо такого препарату немає, не готуємо суміш з Луна® Кер. І в будь-якому разі треба перевіряти суміш на фізико-хімічну сумісність, щоб не було осаду і розчин був однорідним. Щодо сумісності Луна® Кер з іншими елементами в суміші, є лише два заперечення — це мідні та олійні препарати. Наприклад, наш прилипач Меро® на олійній основі не можна мішати з Луна® Кер. 

Деякі сорти яблук погано переносять поєднання флуопірама з фосетилом — це Голден Делішес і Хані Крісп. Тому ми не радимо використовувати на цих сортах Луна® Кер. Норма витрати на яблуні має бути 2 кг/га і кількість внесень — двічі на сезон. Перша обробка — після цвітіння, у фазу ВВСН 71–72(розмір зав’язі від 10 мм). 

Груша, навпаки, дуже толерантна до фосетилу в сумішах. Можна використовувати 3 кг/га, тричі на сезон, починаючи від фази ВВСН 55 — висування суцвіть. 

Схему захисту яблуні, в якій використовують Луна® Кер, можна розбити на два блоки: протигрибний і протибактеріальний. 

Проти грибних патогенів починаємо працювати міддю, далі препарат Скала® проти парші й Луна® Експірієнс проти первинної інфекції борошнистої роси, Флінт® Стар (стадія «рожевий бутон»), Луна® Сенсейшн (цвітіння), Луна® Експіріенс (після кінця цвітіння), у трьох останніх заходах можна додавати Антракол® як контактний препарат. Далі традиційно проти мозаїчної парші ми використовували каптан, дітіанон, азоли тощо. 

Проти бактеріальних хвороб зазвичай застосовували Серенада® АСО під час цвітіння, а після нього — Альєтт®. Тепер у нас з’являється Луна® Кер. Він заміняє одночасно Луна® Експіріенс і Альєтт®, а дві обробки Луна® Кер заміняють чотири — контактними продуктами, тобто кількість оброблень ними зменшується. Фактично Луна® Кер вбиває одним пострілом трьох зайців. 

ЩОБ ВІДСТАВ КЛІЩ 

Згідно з інтегрованою системою боротьби зі шкідниками яблуні, до цвітіння на стадії «мишаче вушко» першим використовують піретроїдний препарат Децис® 100 — проти садових довгоносиків. Потім перед цвітінням — Сіванто® Прайм, який пригнічує популяцію зеленої яблуневої та подорожникової попелиць. По цвітінню працюємо Каліпсо® проти оленки волохатої. Після цвітіння, до того як знизу піде й оселиться в кроні кров’яна попелиця, використовуємо Мовенто®. Далі у нас стартують кліщі, і приблизно у фазу «лісового горіха» ми раніше радили Енвідор®. Тепер — Оберон® Рапід. Новий препарат містить споріднену з Енвідор® діючу речовину — спіромезифен. Як партнер — синергік, до нього додано абамектин. 

На відміну від попередника, завдяки наявності абамектина Оберон Рапід має нокдаун-ефект, що надає додаткові можливості у разі вибухового спалаху чисельності кліща. При цьому так само, як всі кетоеноли, він запобігає утворенню жирів і порушує процес линьки.  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ