Овочі-Ягоди-Сад

Українській черешні все важче конкурувати з узбецькою, – експертка

Українській черешні все важче конкурувати з узбецькою, – експертка

Через падіння виробництва черешні в Україні  зросла конкуренція з узбецькою продукцією на внутрішньому ринку, повідомила Марія Лакеєва, аналітикиня Асоціації «Ягідництво України» (АЯУ).

Про це йдеться у повідомленні асоціації.

«Ситуація на ринку черешні, яку ми спостерігаємо останніми роками в Україні, грає не на користь українським виробникам. По-перше, власне виробництво цієї ягоди щороку потерпає через погодні негаразди. В 2021 році, окрім приморозків навесні, значну шкоду врожаю завдали рясні опади. Наприклад, в Запорізькій області, де зосереджено більшість господарств, що вирощують черешню, за червень випала тримісячна норма опадів. Це призвело не тільки до зниження врожаю, але й до значного погіршення якості. В результаті, зібрати експортну партію українські виробники просто не мали змоги», – прокоментувала експертка.

Ситуація ускладнювалась також збільшенням поставок черешні з Узбекистану. За даними аналітикині, за останні два роки ця країна значно посилила свої позиції на українському ринку. В результаті, в сезоні 2021 року на долю цієї країни припадало більше 45% імпорту черешні до України.

«Крім того ми бачимо, що Узбекистан продовжує експансію й на світовий ринок черешні, причому в деяких випадках витісняє Україну. Наприклад, в минулому сезоні АЯУ провело більше сотні В2В зустрічей з міжнародними байєрами і ми отримали не один запит на українську черешню, в тому числі від італійських компаній. Проте, на жаль, нам було нічого їм запропонувати. В результаті, на цей ринок зайшов Узбекистан», – додала Марія Лакеєва.

Читайте також: Експерт назвав експортно перспективні фрукти та ягоди