Ціни на м'ясо птиці та яйця послабилися
Наразі відпускні ціни на м’ясо птиці відкотилися до рівня вересня-жовтня 2021 року. Ціна на яйце зменшилася на 20-30%, як порівняти з початком цього року.
Про це заявив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.
«Звичайно, тут є певний вплив ринку, але й підтримка підприємств пільговим газом власного видобутку теж зіграла свою роль, – наголосив він. – Найголовніше сьогодні – що ми не спостерігаємо закриття птахопідприємств. Можливо, є переоцінка власних виробничих потужностей, де споживається багато газу та йде їх закриття».
У торгах газом на лютий брали участь близько 48 птахівничих підприємств, які мали потребу в 5,6 млн м3 цього палива, і вона була цілком задоволена.
«На березень на участь у торгах вже подала заявки більша кількість підприємств галузі – 63, вони бажають придбати 6,4 млн м3 газу, – зауважив Сергій Карпенко. – Сподіваємося, що цей обсяг буде повністю закритий».
Загалом у галузі птахівництва, за його словами, близько 200 виробників соціально значущих продуктів. Тобто близько 30% з них беруть участь у торгах газом за пільговою ціною. «Гадаю, що з часом усе більше компаній приєднуватимуться до цього процесу», – додав очільник Союзу птахівників України.
Для галузі критично важливо саме в холодні місяці, коли витрати газу на обігрів птиці найбільші, забезпечити доступну ціну на газ, підкреслив він. «Відповідно хотілося б або нормальної ціни на ринку, або продовжити дію цієї програми до вересня чи до кінця року», – зазначив Сергій Карпенко.
Можливість придбання газу власного видобутку суттєво підтримує виробників і в частині стабілізації обсягів виробництва, і в частині цінових трендів, і в забезпеченні продовольчої безпеки. На думку Сергія Карпенка, було б доречним поширити її на інші види продукції птахівництва.
«Так, нині не потрапили до «пільговиків» виробники індичатини, качатини, яєчних продуктів», – зауважив він.