Овочі-Ягоди-Сад

Правильний полив позбавив томати вершинної гнилі

Правильний полив позбавив томати вершинної гнилі

Завдяки тензіометрам і точній системі поливу на ділянках селекційно-дослідної станції ТОВ «Нунемс Україна» у місті Каховка на Херсонщині вдалося позбутися вершинної гнилі томатів та отримати врожай 90 т/га.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«У 2021 році встановили тензіометричну станцію онлайн-моніторингу. Почали поливати за показаннями датчиків. Двох електронних тензіометрів завдовжки 30 см вистачило на всю ділянку томатів, адже площа ділянки була невеликою і всі гібриди знаходилися в ідентичних умовах, – розповів агроном станції Роман Руденко. – Працюю на станції вже 5 років, у минулому році вперше зрозумів, що до цього часу поливали томати у найспекотніший період — липень та серпень — неправильно».

Нові строки і норми поливів томатів у відкритому ґрунті з червня по серпень у період від цвітіння перших китиць до початку формування плодів було розраховано на основі спостережень за тензіометричним тиском ґрунту в шарі 0–30 см. Ґрунт — супіщаний. Перед поливами тензіометри показували у середньому –17…–20 кПа, що становить 80% НВ, — це оптимальний рівень вологості ґрунту для призначення поливів томатів у цей період їх росту і розвитку. Після поливів на другий день тиск зростав у середньому до –6…–8 кПа, що відповідає 95–98% НВ. Діапазон вологості ґрунту у шарі 0–30 см, де розміщується основна частина кореневої системи томатів, знаходився в межах оптимального. Власне кажучи, про це говорить і зібраний урожай: 90 т/га. 

Завдяки тензіометричному методу можна оптимізувати робочі години наших працівників: на основі дистанційних онлайн-спостережень за вологістю ґрунту будується план поливів ще звечора на найближчі 3–5 днів, адже добре видно динаміку зміни тензіометричного тиску, планування можна проводити навіть не виходячи з офісу. Треба додати, що після невеликих корегувань живлення та налагодження правильного режиму зрошення на томатах зникла вершинна гниль, або «вершинка», як її називають агрономи. Я особисто бачив не більше 10 плодів із нею, а проблема «вершинки» пов’язана саме з технологією зрошення, та й якість врожаю суттєво підвищилася.

Читайте також: Тепличники економлять енергію потрійною плівкою