Причиною зниження врожайності сої часто є непомітне подрібнення насіння
За агротехнічними вимогами подрібнення насіннєвого зерна сої не має перевищувати 1%. На практиці ж у більшості випадків воно становить від 2 до 10%, пише журнал The Ukrainian Farmer.
До того ж зі зростанням відсотка подрібнення збільшується і кількість насіння з мікротравмами, які становлять велику небезпеку для насінництва, бо їх практично не можна відокремити на очисних і сортувальних машинах.
«Небезпека травмування посилюється тим, що його дія не завжди проявляється відразу і здебільшого має прихований характер, унаслідок чого допускаються інші причини зниження врожайності сої», – зазначила Людмила Погоріла (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН).
За її словами, особливо небезпечним є мікротравмування насіння – його не видно голим оком і можна визначити тільки в лабораторних умовах.
Раніше було названо найкращі попередники та строки сівби сої.