Ціна ягід для переробки залежить від цукристості
Ціна ягід при закупівлі на заморожування або переробку залежить від цін на ринку на той момент а також від рівня цукру в ягодах. Також має бути витриманий період очікування дії хімпрепаратів.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
На прикладі компанії «Беррі Трейд» з Тернополя, повідомляється, що ціна як на ягоду, яку приймає, так і на напівфабрикат, який виготовляє компанія, залежать від ціни на свіжому ринку. Вона може коливатися щодня й тому не прописується в сертифікації –– документі, де оговорюються всі вимоги до продукції.
«Серед важливих показників, які зазначаються, особливо хочеться сказати про брікс – уміст цукру. Для садових суниць він повинен бути 7,5%, для малини – 7%. Якщо менший, «Беррі Трейд» платить менше фермеру, бо потім сам отримує менше за свою продукцію. Контролюється цей показник рефрактометром зі шкалою Брікс», – йдеться у публікації.
Щодо вмісту залишків пестицидів, то при проведенні обробок із захисту рослин за інструкцією – вчасно й без перевищення норми – то перевищення допустимих показників не буде.
«Ми як виробники ягід, аби бути впевненими у своїй сировині, стали переходити на біологічні препарати, – додав співвласник підприємства Андрій Галяс. – Від хімічних інсектицидів частково відмовилися, особливо від тих, що надто токсичні й потребують тривалого терміну очікування. Наприклад, від хруща, який завдає нам чимало хвилювань, стали використовувати бактерієвмісний препарат Метаризин».
Читайте також: Переробники назвали перспективні ягідні та овочеві культури