Овочі-Ягоди-Сад

Бактерії Bacillus subtilis збільшили урожайність та покращили зберігання овочів

Бактерії Bacillus subtilis збільшили урожайність та покращили зберігання овочів

Застосування біопрепаратів на основі бактерій Bacillus subtilis підвищує продуктивність, подовжує термін зберігання овочів та затримує ураження продукції мікробіологічними хворобами.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Біопрепарати на основі бактерій роду Bacillus мають переваги порівняно з іншими біопрепаратами для захисту від фітопатогенних мікроорганізмів, оскільки ці бактерії здатні до утворення ендоспор і можуть продукувати широкий спектр антибіотичних речовин, таких як атерримін, бациліпін, бацилізин, бацилломіксин, бациллін, глобіцин, датеміцин тощо, – зазначається у публікації. – Встановлено здатність Bacillus subtilis інгібувати ріст Fusarium verticillioides і накопичення токсинів цього гриба (фумонізинів B1) in vitro». 

Bacillus subtilis V26 придатний для придушення Botrytis cinerea –– сірої гнилі на томатах. Обробка томатів Bacillus subtilis V26 на 79% скорочує післязбиральні захворювання, викликані B. сinerea.

Штам Bacillus subtilis Ч-13 має доведену ефективність проти захворювань овочів, що викликаються фітопатогенними мікроорганізмами Puccinia recondita, Erysiphe graminis, і Fusarium culmorum culmorum.

Встановлено, що Bacillus subtilis і Brevibacterium linens інгібували зараженість томатів Alternaria solani і Botrytis cinerea. Комбіноване застосування бактерій виявило синергійні ефекти. Bacillus subtilis продукували протигрибкові речовини з родини ліпопептідів, найбільш ефективні штами Brevibacterium (IC 10) і Bacillus subtilis показали, що спільне застосування бактеріальних антагоністів (5 × 105 або 5 × 106 клітин) на томатах викликає пригнічення розвитку B. cinerea до 61%.

Також доведено інгібуючий вплив обробки томатів штамом Bacillus subtilis QST 713 на розвиток захворювань, що викликаються Penicillium sp. і Rhizopus stolonifer.

Рідку композицію B. subtilis IIHR BS-2 тестували в польових умовах для обробки насіння (10 мл на кг насіння), порівнюючи із застосуванням хімічних речовин (карбофурану і стрептоцикліну) і необробленим контролем. Серед усіх обробок, обробка насіння разом з ґрунтовим внесенням збагаченої біомаси B. subtilis (5 л/га) забезпечила максимальне збільшення врожайності моркви на 28,8% і зниження захворюваності на 70,2%.

Встановлено ефективність штаму Bacillus subtilis V26 як агента біоконтролю захворювань картоплі, що викликаються Rhizoctonia solani. Штам V26 викликав значні морфологічні деформації грибних гіф. Порівняно з контролем у досліді 2015 року захворюваність знижувалася на 81%.

Читайте також: Для підживлення органічної малини використовують витяжки з компостів