Тваринництво

В Україні поки небагато поціновувачів рідкісної «золотої» ікри

В Україні поки небагато поціновувачів рідкісної «золотої» ікри

Коштовна ікра стерляді-альбіноса, або «золота» ікра – новий продукт для України. Але наразі її збут на внутрішньому ринку – неперспективна справа.

Про це AgroTimes розповів Юрій Яременко, директор і співвласник компанії «Бестер» (Київська область), яка торік почала виробляти «золоту» ікру класичним методом забою.

«Поціновувачі є, але вони не роблять погоди», – зауважив він.  

Рідкісна ікра, 100-грамова баночка якої вартує 5 тис. грн, постачається до вітчизняних преміальних магазинів.

«Стерлядь-альбінос має ще й дуже смачне м’ясо, – додав Юрій Яременко. – Після видобування ікри з неї виробляють стейки (1,1 тис. грн/кг). Аби тільки риба була, бо охочі є».

Зараз «Бестер» працює над новим проектом – солоною скумбрією. Для цього використовується технологія сухого соління, яка вимагає кваліфікованих спеціалістів.

Нещодавно господарство облаштувалося на новому місці: змінило Трипілля на Ржищів, і тепер планує активізувати туристичну складову, організовувати екскурсії. Так, «Бестер» приєднався до гастроспільноти «Дороги вина та смаку Київщини».

Як повідомлялося, наприкінці 2021 року «Бестер» вперше експортував до США пробну партію ікри стерляді-альбіноса.

Довідка

«Бестер» виробляє чорну, червону ікру, ікру щуки, ікру дикого сазана, холодець з осетра, пресерви з осетра, пресерви з мармурового (кларієвого) сома, оселедець матіас.