Тваринництво

Вірус інфекційної анемії курчат передається горизонтально та вертикально

Природний перебіг інфекційної анемії курчат (ІАК) встановлено тільки серед молодняку курей. Інші види птиці можуть заражатися, але інфекція протікає субклінічно, пише журнал «Наше птахівництво».

Найчастіше спалахи ІАК реєструють у курчат-бройлерів, але трапляється і у курей яєчних кросів. ІАК переважно проявляється у курчат, батьки яких були інфіковані на початку або на піку несучості. Ймовірно, це пов’язано з активацією латентного вірусу через стрес, початок яйцекладки або гормональні зміни.

Також бували випадки, коли поголів’я ремонтного молодняку залишалося благополучним до початку яйцекладки і подальше його зараження призводило до вертикального передавання вірусу ІАК потомству. Виведені добові курчата мали цілком нормальний вигляд, але у віці 10-14 діб у них з’являлися яскраві клінічні ознаки хвороби. Інкубаційні яйця, отримані у знову інфікованих батьківських стадах протягом 3-6 тижнів, слугували потенційним джерелом зараження потомства. За цей період у інфікованих батьків вироблялася достатня кількість антитіл до вірусу ІАК, які перешкоджали подальшому вертикальному передаванню збудника.

Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця. Вірус активно розсіюється у навколишньому середовищі з послідом, передається через дихальні шляхи, а також через інфіковані корми, воду і підстилку. Вірус ІАК передається горизонтально та вертикально. Вертикальний спосіб передавання вірусу через інкубаційні яйця заведено вважати основним джерелом поширення збудника. Джерелом вертикальної трансмісії інфекції може бути сперма хворих півнів.

Як повідомлялося, ІАК профілактують двома способами, але часто хвороба протікає безсимптомно.