Овочі-Ягоди-Сад

Ґрунти зрошуваного овочівництва підлужуються та засолюються

Ґрунти зрошуваного овочівництва підлужуються та засолюються

На півдні, на землях зрошуваного овочівництва через зміни клімату та використання неякісної води зростає лужність ґрунту, через неякісне живлення зменшується вміст гумусу та кальцію.

Про це розповів Михайло Троїцький, дослідник з ґрунтознавства та агрохімії, ТОВ «НДЦ Афіна Паллада» під час пресконференції «Фермер-клімат: як не програти цю битву», – повідомляє AgroTimes.

За словами спеціаліста, рН грунту на землях зрошуваного овочівництва – становить в середньому 7,9, що вище від нейтральної реакції (6,5 -7,3). Також втрачається гумус – 36% обстежених ділянок мають вміст гумусу менше ніж 2%. Чорноземи втрачають кальцій – у 59% обстежених ділянок вміст кальцію менше оптимального.

«Протягом останніх 5 років особливо помічаємо те, що на півдні стан ґрунту погіршується, – наголосив Михайло Троїцький. – Вже як дане спостерігаємо кірку на поверхні ґрунту, запливання через глинистість, засолення через полив неякісною водою. І тут причиною є два фактори: і зміна клімату і вплив людини». 

На думку дослідника, неправильний підхід до механізованої обробки ґрунту, бездумне, необґрунтоване внесення добрив та ЗЗР, а також полив неякісною водою – все це призводить до погіршення структури ґрунту та його деградації.

Читайте також: Консультант порадив як підбирати ґрунт та воду для баштанних