Овочі-Ягоди-Сад

Україні потрібно 10 заводів для миття картоплі, – експертка

Україні потрібно 10 заводів для миття картоплі, – експертка

Україні потрібно як мінімум 10 заводів крупних заводів з доробки картоплі, а як максимум – в кожній області.

Про це повідомляє журнал «Плантатор»

За словами виконавчої директорки Української асоціації виробників картоплі Оксани Руженкової, Україні для задоволення внутрішньої потреби в митій картоплі потрібно мати мінімум 10 підприємств, а максимум – у кожній області. 

Видання зауважує, що 2021 року, сподіваючись на отримання державної дотації, два підприємства побудували заводи з миття картоплі: «Контінентал Фармерз Груп» (Continental Farmers Group, Львівська обл.) і ТОВ «Потейто Агро» (ТМ BestPotato, Черкаська обл.). Виношують ідею употужнення свого бізнесу ще кілька гравців ринку, серед яких ТОВ «Гранекс-Черкаси».

Наразі в Україні діють 3 заводи з передпродажної доробки картоплі. Це компанія «Зелена Гільдія», що фасує картоплю під Києвом під ТМ «Матуся Потуся», ПП «Імпак» під ТМ «Овочиста» – на Житомищині та відокремлений підрозділ агрохолдингу «АТК» – теж на Житомирщині, що реалізує упаковану картоплю під ТМ «Фреш-Ко».

«Представники всеукраїнських і регіональних торговельних мереж – «Фора», «Таврія В», «Варус», «Новус», «Делікат», «Файно» тощо – хочуть дати покупцю широкий асортимент: бульби з білою та червоною шкіркою, білою, жовтою та кольоровою м`якоттю, для варіння та смаження. Але в останні роки особливий акцент роблять на передпродажній доробці й передусім на митті», – зазначається в статті.

Вимога щодо миття картоплі з’явилася позаминулого року, коли на столову картоплю перестали діяти старі ДСТУ. Маркети свої вимоги стали ґрунтувати на тому документі, який був чинним, а це розроблений ФАО стандарт на продовольчу та ранню картоплю, що обов`язково має бути митою. 

«Здавалося б, усе просто: фермеру достатньо поставити лінію для миття – й умови виконані, і заробити на реалізації митої картоплі можна додатково плюс 1 грн/кг. Та, виявляється, не кожен сорт для цього придатний. Глибокі вічка затримують вологу, яка може призвести до гниття, тобто дати небажаний результат на полицях», – застерігає видання.

Читайте також: Два виробника планують побудувати заводи картоплі фрі