Мікотоксини можуть проявитися у будь-яких кормах, заражених грибами
Деякі загрози від кормів, забруднених мікотоксинами, мають довгостроковий ефект, навіть попри ретельний контроль показників продуктивності батьківського поголів’я птиці. Його неможливо відстежити, що ускладнює запобігання падінню продуктивності.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Першочергове значення для збереження здоров’я птиці, якості шкаралупи і життєздатності нащадків має використання у складі корму перевіреного адсорбенту, який здатний мінімізувати негативний ефект від мікотоксинів.
Мікотоксини можуть проявитися у будь-яких кормах, заражених грибами. Використовувані інгредієнти, погода, неналежний контроль під час збирання врожаю, а також умови зберігання та методи виробництва кормів – все це впливає на ймовірність зараження. Потенційно небезпечні гриби можна знайти у зерні, соломі та інших компонентах підстилки, а також серед грибних відкладень у зерносховищі.
Для росту грибів потрібен відповідний субстрат, вологість вище ніж 14%, температура вище за 20 °C, 0,5% кисню та рН 4-8, залежно від виду гриба. За зміни клімату, збільшення вологості зерна й поганих умов зберігання урожаю поява типових видів грибів та їхніх токсинів практично неминуча.
Майже всі мікотоксини впливають на зниження виробництва яєць, але, крім того, вони мають і свої специфічні симптоми.
Як повідомлялося, вплив мікотоксинів на птицю можна пом’якшити кормовою добавкою.