Агромаркет

У Мінагро розповіли, коли припиняється договір оренди землі

Договір оренди припиняється у передбачених законодавством випадках, в тому числі за рішенням суду.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

У відомстві нагадують, що відповідно до статті 31 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі припиняється у разі:

– закінчення строку, на який його було укладено;

– викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження для суспільної необхідності;

– поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

– ліквідації юридичної особи-орендаря;

– відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;

– набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці, та з інших підстав, передбачених законом.

Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом. Також важливо знати, що такий договір може бути розірваний за згодою сторін. При цьому на вимогу однієї зі сторін — договір може бути достроково розірваний за рішенням суду.

Розірвання договору в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим самим договором. Крім того, у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін в порядку, передбаченому статтею 652 Цивільного кодексу України.

Також закон визначає, що особа, яка набула право власності на земельну ділянку, яка перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов’язана повідомити про це орендаря.

Нагадаємо, в ДПС пояснили, хто має сплачувати орендну плату за земельну ділянку. Також ми писали, які сільгоспугіддя не обкладаються земельним податком.