Овочі-Ягоди-Сад

На півночі і заході потрібно захищати від морозу навіть трирічні персики

У північних і західних регіонах України потрібно захищати від морозу не тільки саджанці персику, висаджені восени, а й дво-, а то й трирічні деревця.

Такої думки притримується персиковод з Кривого Рогу Олександр Дядюра. У своєму персиковому саду для мульчі і зимового захисту саджанців він використовує солому.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».  

«До морозів біля кожного деревця потрібно поставити кілочки у вигляді трикутника, але вище верхівки дерев, і добре закріпити їх. Нижню частину встромити в землю, а верхню – де вони поєднуються скрутити дротом або ж мотузкою – виходить каркас», – розповів садівник.

З настанням морозів, а також снігопадів цей каркас Дядюра обкладає хвойним ялиновим гіллям, кукурудзяними або соняшниковими стеблами з листям, щоб такий захист не пошкодив вітер, зовні обв’язує мотузкою. У такому положенні дерева можуть перебувати до закінчення весняних заморозків.

Якщо дерева через відсутність мульчуючого матеріалу не були замульчовані восени, то взимку пристовбурні кола потрібно закидати снігом на висоту штамба, тобто до початку скелетних гілок. Скелетні гілки закидати снігом не бажано, оскільки ближче до кінця зими сніг ущільнюється, і під його вагою вони можуть ламатися.

Читайте також: Захист персика перед зимою починають із вологозарядки