Агрономія

Якісні ЗЗР нівелюють негативний вплив погоди на стан посівів, – думка

Якісні ЗЗР нівелюють негативний вплив погоди на стан посівів, – думка

Непередбачувані погодні умови, як-от цьогорічна підвищена кількість опадів чи минулорічна спека, спричиняють певні проблеми у посівах. Але якщо працювати ефективними препаратами, дотримуватися чітких рекомендацій щодо строків і норм їх унесення, то ніякі погодні умови не спричинять погіршення стану посівів.

У цьому переконаний Олександр Мазур, заступник директора СТОВ ім. Б. Хмельницького, пише журнал The Ukrainian Farmer.

«Ми маємо відпрацьовану систему захисту посівів, – зазначив він. – Тому, на відміну від багатьох колег, які експериментують із новими фунгіцидами чи гібридами, а потім щодня їздять перевіряти, чи вони спрацювали, ми внесли – і робимо інші справи. Адже переконалися: якщо наш виробник обіцяє, що фунгіцид працюватиме два тижні, а гербіцид спрацює в екстремальних умовах, то так і буде».

Наприклад, навесні господарство змушене було вносити гербіциди під час дуже сильних вітрів. Але завдяки упевненості в ЗЗР, лише трохи збільшили норму виливу. Але таких кардинальних змін у систему захисту культури, як застосування страхових гербіцидів, не вносили.

Тобто, застосування ефективних продуктів забезпечує очікуваний результат.

«Окрім того, агроном чітко знає, які препарати взяти на складі та скільки саме, послідовність їх змішування й вимоги до внесення – тож підготовка і внесення відбуваються швидко і чітко, – додав Олександр Мазур. – Тому експерименти з новими препаратами мене не приваблюють».

Всього на засоби захисту всіх культур, а також унесення мікродобрив господарство витрачає щосезону 5 млн грн.

Нагадаємо, підприємство ім. Б. Хмельницького здешевило вирощування кукурудзи на силос.