Інтерв'ю

Наша мета — продуктивні тварини

Максим Мачек
власник ТОВ «ГЕНЕТІК-ІНВЕСТ»

На Буковині запрацював нуклеус із вирощування племінних свиней данської генетики 

Високі середньодобові прирости, оптимальна конверсія корму, мультиплідність свиноматок, сильні та витривалі поросята, висока забійна кондиція туші — таких результатів прагне кожен український фермер. Якісний генетичний матеріал — одна з умов досягнення цієї мети. Нещодавно в Україні розпочало роботу нове господарство ТОВ «ГЕНЕТІК-ІНВЕСТ», що спеціалізується на вирощуванні племінних тварин данської генетики. Як новостворене підприємство розвиватиме племінну роботу та співпрацюватиме з фермерами, розповів його власник Максим Мачек. 

Пане Максиме, кажуть, нині складні для галузі часи, а ви, навпаки, розпочинаєте новий проєкт. На чому базується ваша впевненість, що він буде успішним? 

— Почну з того, що у свинарстві, зокрема в галузі генетики, наша команда і я особисто — не новачки. Ще 2005 року я заснував ФГ «Євросвинка-плюс», яке у 2008 році стало першим в Україні племінним господарством із розведення чистопорідних свиней породи п’єтрен. Нині це господарство успішно працює. 

Однак реалії сьогодення та потреби ринку вимагають усе більшої продуктивності виробництва, якої тепер не можна осягнути без повного «комплекту» генетичного матеріалу: не лише батьківського кнура, а й високопродуктивної материнської свинки F1 та чистопорідних прабатьківських ліній великої білої та ландраса. Саме для забезпечення вітчизняного свинарства таким поголів’ям ми започаткували новий проєкт. 

ТОВ «ГЕНЕТІК-ІНВЕСТ», що розташоване біля с. Тереблече в Чернівецькій області, спеціалізуватиметься на вирощуванні племінних тварин данської генетики порід ландрас, дюрок та велика біла. Для його успішної реалізації ми уклали партнерську угоду з компанією Breeders щодо виробництва племінного поголів’я в Україні, і відтепер як регіональний мультиплікатор отримали право на реалізацію цих тварин під їхнім брендом. 

Нещодавно завезли з Данії близько 600 чистопородних свиноматок і кнурів (GP і GGP поголів’я) трьох порід — саме на таку кількість поголів’я розраховане наше підприємство. Реалізовуватимемо ремонтних свинок і кнурів порід велика біла та ландрас, кнурів породи дюрок та ремонтну свинку F1 для виробництва товарного поголів’я. Початок реалізації заплановано на квітень-травень 2022 року. 

Тобто наша мета — отримання максимально якісних тварин, які мали б попит на ринку. Для цього наша команда докладатиме максимум зусиль, а від компанії Breeders ми очікуємо постійного покращення та нарощування генетичного потенціалу тварин, з якими будемо працювати. 

Як ви загалом оцінюєте племвиробництво в Україні? 

— Безперечно, сучасне товарне виробництво свинини без прогресу в генетиці не може існувати. Генетичні компанії постійно працюють над покращенням виробничих показників тварин, насамперед над зростанням середньодобових приростів, покращенням конверсії корму, багатоплідністю — це три складові, які роблять виробництво прибутковим і дають можливість заробляти кошти фермеру. 

Європейський ринок генетики у свинарстві представлено великою кількістю транснаціональних компаній, нуклеуси яких зосереджено в Данії, Нідерландах, Великій Британії, Франції. Пропонований ними генетичний матеріал є різним за своїми характеристиками та виробничими показниками та часто є пристосованим переважно до потреб локальних ринків країн Європи. Це не завжди задовольняє потреби українського свинарства та м’ясопереробної галузі. На вітчизняному ринку, на мою думку, найбільше має попит данська генетика. Фермери надають перевагу тваринам данської селекції завдяки їхній мультиплідності та високій вітальності (життєздатності) новонароджених і підсисних поросят, що дає змогу стабільно отримати 17–19 живонароджених поросят і 16–17 відлучених (у середньому від свиноматки на кожен ефективний опорос). Данський дюрок, за даними профільних галузевих видань і переробних підприємств, посідає провідні позиції серед батьківських порід за середньодобовими приростами — цей показник у гібридних поросят становить 1100 г/добу від народження, у чистопорідних — 1350 г/добу. 

Часто свинарі наголошують, що для роботи з данською генетикою треба класний менеджмент, добрі умови утримання. Які умови ви створили для щойно завезеного поголів’я на своєму підприємстві? 

— Ми провели повну реконструкцію приміщень, встановили сучасне високотехнологічне обладнання від провідних європейських виробників. Наприклад, система вентиляції, кормороздачі — голландського виробника Fancom, який на ринку вже 100 років. Мікроклімат у всіх приміщеннях повністю відповідає сані тарно-гігієнічним вимогам. Всюди, де потрібно, встановлено контролери, які відстежують і корегують показники вологи, температури, концентрацію аміаку, сірководню, вуглекислого газу. У смартфонах наших менеджерів установлено додаток, за допомогою якого можна відстежувати кліматичні показники в приміщенні. Крім того, у разі відхилення показників клімату спрацьовує сигналізація. 

Утримуємо свиноматок в індивідуальних станках данської компанії Aco Funki — з таким обладнанням набагато легше працювати зі свиноматками: запліднювати, лікувати, спостерігати за ними й одразу реагувати на проблему. 

Для обігріву приміщень встановлено систему повітряного опалення за допомогою теплової помпи. Джерелом тепла є свинячий гній, тож така система обігріву є економічно вигідною. За допомогою контролерів тепло в приміщенні розподіляється рівномірно й підтримується на однаковій позначці, а це позитивно впливає на комфорт і здоров’я тварин. 

Щоб забезпечити наших тварин якісними комбікормами, ми з 2008 року налагодили власне комбікормове виробництво. Якість зернової сировини постійно перевіряємо в лабораторії і тільки тоді вирішуємо щодо її використання. Премікси імпортуємо з Франції — це вигідніше, ніж купувати в Україні. Тривалий час ми співпрацюємо з компанією, яка десятиліттями виготовляє премікси. Неодноразово відвідували їхнє виробництво, а їхні фахівці відвідують наше підприємство, оглядають тварин, після чого корегують рецепти кормів. 

Нині питання біобезпеки стоїть особливо гостро на свинокомплексах. Чи застосовуєте якісь особливі заходи? 

— Ми не заощаджуємо на заходах біобезпеки. Коли господарство відвідують наші партнери, консультанти чи клієнти, вони повинні витримати триденний карантин. Територія огороджена, а огорожа заглиблена в землю на 80 см. Щоб захиститися від гризунів, по території розставлено пастки, у приміщенні постійно і ефективно боремося з комахами. Встановлена система дезбар’єрів із регулярною заміною груп деззасобів — щоб не виникало резистентності в бактерій і вірусів. Весь транспорт обробляється з дотриманням експозиції, після чого він заїздить на територію. На територію ферми людина може потрапити тільки через санпропускник — навіть ті працівники, що не мають безпосереднього контакту зі свинями. Додатковий санбар’єр для тих, хто йде в приміщення з тваринами, — душ і перевдягання. Контроль постійний. 

— Менеджмент — це одна з вагомих складових племінної справи. Як ви підбираєте кадри? 

— Робота генетичної компанії відрізняється від роботи господарства, що працює з товарним поголів’ям. Як я вже сказав, ми вирощуємо племінних тварин із 2008 року, і всі етапи виробництва я особисто проходив — від запліднення свиноматок до супроводу тварин на фермах наших клієнтів. У нас велика клієнтська база і великий досвід племінного виробництва. Нині в нас є група молодих людей, які можуть справлятися з поставленими завданнями. Так, наш головний технолог «Євросвинка-плюс» Анатолій Томік буде головним технологом «ГЕНЕТІК-ІНВЕСТ», маємо справжню школу ветеринарів і технологів. Також наш генетичний партнер — компанія Breeders надає технологічний супровід на всіх етапах виробництва, організовує практичне стажування в Данії, контролює ведення племінної роботи, залучає своїх спеціалістів із Данії та з України. Тому, переконаний, що наша команда готова до реалізації цього масштабного проєкту, щоб постачати нашим клієнтам якісних тварин однієї з найкращих генетик світу.