Для профілактики сальмонельозу птахогосподарству треба мінімізувати контакти з іншими фермами
Для запобігання спалаху сальмонельозу на птахофермі необхідно купувати курчат у господарствах, вільних від сальмонели, застосовувати суворі внутрішні й зовнішні заходи біобезпеки, пише журнал «Наше птахівництво».
Потрібно мінімізувати контакти з іншими фермами, адже обладнання і персонал можуть бути механічними переносниками сальмонели. Також треба ретельно очищати і дезінфікувати ферму, щоб видалити сальмонелу, наявну в довкіллі. Обмежувати розмноження щурів і комах, які можуть бути механічними переносниками S. Gallinarum. Зокрема, мухи та кліщі – дуже небезпечні джерела зараження.
Для годівлі птиці слід використовувати сировину, вільну від сальмонел, яку бажано ще й обробити термічно. Використовувати водопровідну воду або хлоровану колодязну воду та передбачити періодичні перевірки мікробіологічної якості води.
Важливо належним чином утилізувати тушки птиці протягом циклу вирощування та після його закінчення.
Як повідомлялося, ферментований ріпаковий шрот допомагає в профілактиці сальмонельозу.
Нагадаємо, з інкубаційного яйця, контамінованого збудником сальмонельозу, неможливо отримати здорове потомство.