Основна переробка соєвих бобів зосереджена у трьох областях України
За останні 15 років Україна у шість разів наростила потужності з переробки сої — з 1 млн тонн у 2005 році до майже 6 млн тонн в 2020 році.
Про це AgroTimes розповіла Анна Танська, керівник відділу локальних ринків «АПК-Інформ».
Зокрема, за вересень-червень 2020/21 МР з 1,25 млн тонн перероблених соєвих бобів 54% припало на три найбільші українські підприємства — Катеринопільський елеватор (МХП), Глобинський завод («Астарта») і ПП «Віктор і К».
«Частка Катеринопільського елеватора у звітний період становить 22% із загального обсягу переробки, Глобинського заводу — 19% і «Віктор і К» — 13%», – зауважила Анна Танська.
За її словами, наразі основна переробка соєвих бобів в Україні зосереджена в Черкаській (22%), Полтавській (19,2%) і Кіровоградській (18,5%) областях. Дещо менші обсяги олійної переробляються у Хмельницькій (11,6%) та Запорізькій (10,8%) областях.
Нагадаємо, експорт української сої може стати мінімальним за останні 7 сезонів. Також ми писали, що експорт органічної української сої зменшився на 18%.