У Європі вперше посіють пшеницю з відредагованим геномом
Учені дослідницького інституту Rothamsted Research (Велика Британія) планують цієї осені здійснити польові випробування пшениці з відредагованим геномом, завдяки чому вдалося істотно знизити в ній рівень аспарагіну – амінокислоти, що перетворюється на канцерогенний забруднювач акриламід під час випікання чи підсмажування хліба. Це буде перше таке випробування у Європі, повідомляє пресслужба інституту Rothamsted Research.
Як розповіла AgroTimes Яна Погромська, науковий співробітник ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» НААН, проблема наявності аспарагіну в деяких харчових продуктах, що піддаються термічній обробці, дуже поширена. Він міститься не лише у пшениці, а й у картоплі, спаржі та багатьох інших продуктах харчування. За температури понад 120 градусів він реагує з цукрами і перетворюється на акриламід – шкідливу для здоров’я людини сполуку. Є навіть припущення, що ця речовина здатна викликати рак.
«Дослідження британських вчених має велике значення для харчової промисловості і для людства в цілому, адже багато людей щодня вживають продукти з умістом акриламіду. Таке відкриття матиме велику перспективу, якщо тільки редагування геному пшениці не матиме іншого негативного впливу на її якість», – зазначила Яна Погромська.
Натомість вчені – автори дослідження вважають, що рівень аспарагіну в пшениці можна істотно знизити без шкоди для якості зерна. Кінцева мета проєкту полягає у виробництві пшениці без ГМО з наднизьким вмістом аспарагіну.
Надалі проєкт буде спрямований на оцінку продуктивності рослин пшениці в полі і вимірювання концентрації аспарагіну в зерні, вирощеному в польових умовах.
За словами учасниці проекту, доктора Сари Раффан, концентрація аспарагіну в зерні відредагованих рослин була значно нижчою, в порівнянні з невідредагованими рослинами. Крім того, в одному геномному рядку зниження відбулося більш ніж на 90%.