Сода допоможе стабілізувати ферментацію в рубці корів
Одним із дієвих засобів стабілізації ферментації в рубці є використання харчової соди.
Про це розповідає канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник компанії «Технокорм» Ольга Бондаренко журналу The Ukrainian Farmer.
За її спостереженнями, в останні роки на українських фермах почали частіше застосовувати метод сепарування кормів за їх величиною. Метод передбачає оптимізацію структури раціонів для зниження ризику виникнення захворювань, пов’язаних із порушенням обміну речовин (ацидоз, кетоз, зміщення сичуга) і супутніх проблем (парези, ламініти).
«Одним із дієвих засобів стабілізації ферментації в рубці є використання харчової соди. У багатьох випадках її ефект є значущим, але згодовувати її більше як 250 г/гол./добу не рекомендується. Сода має високу розчинність і швидко виводиться з рубця, тоді як кислоти утворюються постійно», – зауважила Ольга Бондаренко.
Науковець додала, що застосування високих доз у більшості випадків неможливо, бо 250 г соди відповідає 170 г солі, що супроводжуватиметься надлишком натрію. Якщо забрати з раціону сіль, це призведе до недоотримання хлору.
«Високе споживання соди веде до гальмування всмоктування магнію та зниження його концентрації в крові, що спричиняє порушення регуляції обміну кальцію», – підсумувала Ольга Бондаренко.
Раніше ми писали, як запобігти прояву ацидозу рубця у корів.