Овочі-Ягоди-Сад

Вчені створили негіркий цикорій

Вчені створили негіркий цикорій

Вчені універститету Вагенінгена в Нідерландах завдяки методам генної інженерії отримали цикорій, що не містить гірких сполук. Це робить його переробку простішою та дешевшою.

Про це повідомляє пресслужба Вагенінгензького університету.

«У рамках європейського проекту CHIC ми працюємо над вдосконаленими промисловими сортами цикорію, які містять харчові волокна та сполуки, що мають потенційні лікувальні властивості», – розповіла дослідниця Катаріна Канкар.

Коренеплоди цикорію є джерелом інуліну, природного підсолоджувача, який використовується в хлібі та молочних продуктах та як харчові волокна для здорової роботи кишечника.

«Зазвичай інулін потрібно відокремлювати від гірких сполук (які також є в корені), оскільки вони викликають гіркий смак. Завдяки новим методам селекції, таким як CRISPR-Cas, ми змогли вивести рослину, яка більше не містить цих гірких сполук. Це зробить переробку дешевшою та простішою, а, в свою чергу, більш стійкою, і зробить можливим більш широке застосування інуліну», – сказала Катаріна Канкар.

Читайте також:На Сумщині відроджують вирощування цикорію