Агрономія

Індійські вчені знайшли спосіб знизити обсяги застосування азотних добрив

Група індійських вчених виявила спосіб, за допомогою якого можна домогтися високих врожаїв сільськогосподарських культур і при цьому знизити обсяги внесення азотних добрив в грунт. Ця ефективність відома як ефективність використання азоту (ЕВА), пише DownToEarth.

ЕВА розраховується як співвідношення між використаним азотом і одержуваних урожаєм: більш високе число означає низькі втрати. Оскільки ефективність знижується, фермери використовують більше добрив в надії підвищити врожайність. Це, в свою чергу, погіршує ЕВА.

Дослідження індійські вчені здійснювали на рисі. Фахівці змогли ідентифікувати фенотип, що визначає ефективність використання рослинами азотного харчування.

Сорти рису що ефективно використовують азот, росли і цвіли повільніше, ніж раніше. Але в той же час вони демонстрували вищі показники біомаси і вимагали більше часу для збору врожаю.

Вчені також виявили 34 гени, пов’язані з коефіцієнтом ЕВА, які дозволять селекціонерам в перспективі створювати сорти з поліпшеними показниками врожайності.

«Поліпшення сільськогосподарських культур в основному зосереджено на скороченні тривалості вегетації і біомаси з метою максимального збільшення показників урожайності. Наша робота демонструє, що, якщо вчені-селекціонери візьмуть за основу створення нових сортів саме коефіцієнт ЕВА, в перспективі це дозволить створювати високоврожайні сорти, що вимагають мінімального внесення азотних добрив», – зазначив Н. Рагурам, один з авторів дослідження.

Результати, які вчені отримають у ході дослідження рису, будуть актуальні для більшості зернових та інших сільськогосподарських культур.

Нагадаємо, іспанські вчені створили альтернативу пестицидам з відходів пивоваріння.