За 30 років середні норми висіву ріпаку зменшились більш ніж у 10 разів
За останні 30 років в Україні середні норми висіву ріпаку та фактична густота рослин зменшилися приблизно у 10 разів. При цьому продуктивність культури зросла.
Про це пише Віктор Щербаков, доктор сільськогосподарських наук (Одеський державний аграрний університет) у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer.
Автор наводить коротку хронологію таких змін:
- 1990 рік – ріпак озимий вирощують тільки на зелений корм із нормою висіву 12-15 кг/га (4-5 млн насінин/га). Такі норми висіву ріпаку забезпечувала густоту до збирання 2-3 млн рослин, або 200-300 шт./м²;
- 2000 рік – час інтенсивного нарощування посівних площ ріпаку на насіння. Норма висіву в цей час становить 1-1,2 млн насінин/га. За таких умов формували стеблостій густотою 650–800 тис. рослин/га (65-85 шт./м²);
- 2010 рік – початок масового впровадження гетерозисних гібридів провідних європейських селекційних компаній. Ці гібриди рекомендовано сіяти з нормою висіву 2 кг/га (0,5-0,6 млн насінин/га). До збирання зазвичай лишалось 35-50 рослин/м²;
- 2020 рік – гібридне насіння ріпаку продають посівними одиницями, які супротив логіці використовують для висіву на площі 2-2,5 га. Таким чином, варіаційне коливання досягло абсолютного мінімуму (на 1 га висівається 300-400 тис. насінин, а густота стеблостою на час збирання врожаю не перевищує 20-25 рослин/м²).
«Порівнюючи густоту рослин 1990-го і 2020 років, ми констатуємо зменшення цього показника у 10 разів. Важко знайти щось подібне в інших польових культур, хоча тенденція зменшення норм висіву має глобальний характер і це явище можна вважати об’єктивним», – зазначив Віктор Щербаков.
Нагадаємо, загущення посівів озимого ріпаку погіршує його зимостійкість.