Сівозміна є одним з найважливіших чинників у підвищенні урожайності вівса
Сівозмінний фактор є одним з найважливіших у підвищенні урожайності вівса. Про це свідчать результати досліджень Сарненської дослідної станції, пише журналу The Ukrainian Farmer.
Так, розміщення вівса після кращих попередників забезпечувало збільшення урожайності зерна до 24,3%.
Середня урожайність вівса за п’ять років склала: після кукурудзи – 33, 1 ц/га, ярого ячменю – 34,6 ц/га, озимого жита – 37,3 ц/га, сої – 45,2 ц/га, картоплі – 46,4 ц/га.
Також було доведено, що застосування стимулятора росту рослин біологічного походження на посівах вівса, як в чистому вигляді, так і в композиції з іншими препаратами, підвищує його урожайність до 10%.
Нагадаємо, насіння вівса для проростання вбирає 60-65% води від власної маси. Як повідомлялося, на Півдні правильна сівозміна може підвищити урожайність культур на 15-22%.