Агрономія

Насіння вівса для проростання вбирає 60-65% води від власної маси

Овес – вологолюбна культура, для проростання насінина вбирає 60-65% води від власної маси. Тому при сівбі потрібно максимально використати зимові запаси вологи в ґрунті, пише журналу The Ukrainian Farmer.

За посушливої погоди після сівби поле коткують кільчасто-шпоровими котками, за достатньої вологості – боронують.

Оптимальні рівні ґрунтових вод (РГВ) для вівса в період «посів-сходи» становлять 50-60 см, в першій половині вегетації рослин – 65-75, у другій – до 90-100 см від поверхні ґрунту.

Критичним до вологи є період від кущення до викидання волоті. Інтенсивні дощі в другій половині вегетації викликають утворення підгону і затягують достигання врожаю.

На торфових грунтах оптимальна вологість грунту при вирощуванні вівса складає 70-85% від повної вологоємності. За достатньої кількості вологи рослини вівса менш схильні до вилягання та забезпечують вищу урожайність зерна.

Раніше повідомлялося про особливості підживлення вівса за вирощування на дерново-підзолистих ґрунтах.