У кормах для птиці ефективна комбінація пальмової й рослинної олій
Останнім часом в Україні в годівлі птиці через порівняно невисоку ціну широко застосовують пальмову олію, яка за вмістом жирних кислот більш подібна до тваринних жирів.
Як показали дослідження, курчата-бройлери найефективніше використовують корм за введення до його складу комбінації пальмової та іншої рослинної олії, наприклад соняшникової, у співвідношенні 1:1. При цьому отримують більший вихід тушки з мінімальним умістом жиру.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Учені Австралії, Нідерландів і України отримали коефіцієнти перетравлюваності різних видів жирів птицею. Зокрема, у пальмової олії це 80%, свинячого жиру – 82,2%, яловичого жиру – 83%, жиру птиці – 87%, лляної олії – 87, 5%, ріпакової олії – 89%, соєвої олії – 90%, соняшникової олії 92,4%.
Мінімальне засвоєння пальмової олії дослідники пояснюють високим умістом насичених жирних кислот С16:0 і С18:0.