Тваринництво

У спеку необхідно ретельніше контролювати годівлю корів

У спеку необхідно ретельніше контролювати годівлю корів

Примусити корову споживати більше корму можна через частіше роздавання: замість дворазової ввести три- й навіть чотириразову годівлю.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Найбільший обсяг корму слід планувати на останню даванку і не раніше як о 19 годині. Найкраще – 40% добового розміру раціону в масі.

Зі зниженням температури вночі корова намагатиметься повноцінно наїстися, тому світла в корівнику в спеку вночі лишають більше.

У спеку слід ретельніше стежити за роботою кормового столу. Варто доручити окремому спеціалісту тричі на день контролювати ступінь спустошення кормового столу: вранці – до роздавання кормів, через годину після обіднього роздавання та перед вечірнім роздаванням корму.

Якщо вранці залишок корму на кормовому столі менший як 5%, це свідчить про недостатню кількість вечірнього годування. Тож наступної доби його треба збільшити на 10%.

Денний контроль дозволяє зрозуміти характер дискомфорту, пов’язаний із браком вологості суміші або її низькими смаковими якостями. Про це свідчать вибирання коровами окремих частинок суміші або перекопування суміші з утворенням специфічних воронок. Якщо такі ознаки масові, треба збільшити вологість суміші до 62-65%, а її перемішування до однорідної маси зробити тривалішим.

Вечірній контроль має стати основою для формування вечірнього обсягу роздавання корму. Якщо до вечора кормовий стіл стає відносно порожнім, останню даванку корму збільшують на 10-15%.

Як повідомлялося, розташування хедлоків під кутом дозволить збільшити фронт годівлі корів.