Виноград сорту Анюта легко витримує морози
Виноград сорту Анюта схожа за смаком на відомий Ред Глоуб, але є менш примхливим щодо оброблення, обрізування, формування, нормування, підв’язки. Більше того, цей сорт легко витримує вісімнадцятиградусні морози.
Про це в інтерв`ю журналу «Садівництво по-українськи» повідомив комерційний директор ТДВ «Комсомолець» Олександр Терзі.
За його словами, правильно обраний сорт і підщепа обумовлюють майбутнє рослини.
«Ми дуже задоволені сортом Анюта. Він хороший тим, що дуже схожий зовні і за смаком на Ред Глоуб — одного зі світових лідерів серед столових сортів. Наші супермаркети із січня забиті Ред Глоубом з усього світу. Але Анюта менш примхлива за оброблення, обрізування, формування, нормування, підв’язки. У неї більш висока резистентність до хвороб. І до того ж вона краще, ніж Ред Глоуб та велика частина американської селекції, витримує наші низькі температури взимку. Тобто мінус 18, як у нас було в цьому році, Анюта витримує легко», – зауважив Олександр Терзі.
Комерційний директор ТДВ «Комсомолець» розповів, що морози минулої зими різні сорти винограду пережили по-різному. «Найсильніше вдарило по сорту Молдова, напевно, 50% ми її втратили. Це старе насадження, поливу там взагалі не було, і дефіцит вологи послабив рослину, воно погано увійшло в зиму, а мороз довершив справу. Однак у цьому випадку обставини наклалися одне на інше — рік видався таким екстраординарним. А в принципі, в умовах мінливого клімату правильний вибір сорту — 70% успіху. Технології та захист — це вже супутні чинники, хоча і необхідні», – зазначив Олександр Терзі.
За його словами, по молодому столовому винограду втрати бруньок становили 5–10%.
Нагадаємо, селекціонери вивели нові сорти винограду, пристосовані до українських умов. Також ми писали, що селекціонер порадив проводити профілактику хвороб винограду.