Тваринництво

Усі наслідки кризи на ринку птахівництва стануть помітні наприкінці року, – думка

Усі наслідки кризи на ринку птахівництва стануть помітні наприкінці року, – думка

Ситуація на ринку птахівництва погіршуватиметься. Але підприємства, які зможуть закупити зернову групу восени та виготовляти власними зусиллями комбікорм, працюватимуть хоч із невеликим, але прибутком. А тим господарствам, які працюють на покупному комбікормі, без кредитів не обійтися.

Такий прогноз у інтерв’ю журналу «Наше Птахівництво» зробив Андрій Піддубний, власник ПП «Піддубний» (Полтавська область), яке спеціалізується на племінному виробництві бройлерів.

На його думку, державної програми компенсації процентної ставки для суб’єктів підприємництва, яка дозволяє зменшити сплату базової процентної ставки до рівня 5-7-9% річних, не вистачить навіть на один цикл вирощування птиці чисельністю приблизно в 150 тис. голів.

«Усі наслідки кризи на ринку птахівництва ми спостерігатимемо наприкінці року. Нині ще не так гостро відчуваються проблеми, – зазначив Андрій Піддубний. – Чому в кінці року? Бо як було раніше: закінчується рік, господарство підраховує бюджет та формує, який запас коштів потрібен на наступний сезон, вирішує, що треба придбати для зниження собівартості продукції, – пояснив він. – Сьогодні підприємства працюють або в нуль, або в мінус, відповідно, запаси зробити нема з чого, щоб закупити кормову базу».

За його словами, виробникам нічого не залишається, як наступного сезону виробляти продукцію з високою собівартістю, що, своєю чергою, буде невигідно споживачам.

«На мою думку, ринок птахівництва з часом переорієнтується, – додав Андрій Піддубний. – Обсяги експортних поставок теж поступово відновляться. Ціна на м’ясо птиці суттєво не підвищиться – можливо, на 25%, бо форвардні контракти, закладені на зерно, доволі високі, як порівняти з минулим роком».

Але птахівники не втрачають надії. «І хоч останніми роками маржинальність у нас зменшилася вдвічі, ми продовжуємо утримуватися на ринку й розвивати свій бізнес», – запевнив підприємець.

На Міжнародному практичному форумі Poultry Farming, який відбудеться 24-25 червня у Львові, у фокусі будуть головні тенденції в галузі птахівництва. Зокрема, співвласник агропромгрупи «Пан Курчак» Сергій Горлач висвітлить основні тренди на споживчому ринку.

Детальна програма форуму й умови участі тут.