Неправильний вибір пробіотика може бути причиною відсутності ефекту
Наразі єдиним варіантом розв’язання проблеми використання антибіотиків у тваринництві є додавання в корми пробіотичних добавок на основі бактерій із сильною антагоністичною активністю щодо широкого кола патогенних і умовно патогенних мікроорганізмів.
Пробіотики – це кормові добавки, які містять живі мікроорганізми, здатні позитивно впливати на роботу кишківника, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Препарати цієї групи відрізняються за видовим складом, який у них закладено. Бактеріальні – на основі лактобактерій (L. acidophilus, L. plantarum, L. casei, L. bulgaricus, L. lactis, L. reuteri, L. rhamnosus), біфідобактерій (B. bifidum, B. infantis, B. longum, B. breve, B. adolescents) і неавтогенних різновидів Escherichia сoli, Bacillus spp. (В. subtilis, B. licheniformis, B. amyloliquefaciens), Enterococcus spp. (E. faecium і Е. salivarius), молочнокислого стрептокока (Str. thermophylus) і грибкові, наприклад дріжджові грибки Saccharomyces boulardii.
Усі перелічені мікроорганізми мають різний набір біологічних особливостей. Отже, ефективність використання тих чи інших пробіотиків може значно відрізнятися, залежно від ситуацій, коли їх застосовують.
Тому дуже важливо розуміти, для чого застосовується той чи інший продукт. Неправильний вибір або застосування деяких пробіотиків у період антибіотикотерапії також може бути причиною відсутності ефекту та марною тратою коштів. До того ж деякі добавки можуть спричиняти алергію або негативно впливати на організм тварини.
Пробіотики на основі бактерій роду Bacillus мають антагоністичну активність до широкого кола патогенних і умовно патогенних мікроорганізмів, запобігають розвитку дисбактеріозів, стимулюють клітинні та гуморальні чинники імунітету, регенераційні процеси, підвищують неспецифічну резистентність організму, нормалізують обмін речовин. Цей функціональний набір істотно ширший, ніж у пробіотиків на основі лакто- і біфідобактерій.
Крім того, пробіотики на основі Bacillus можуть довго зберігатися й витримувати вплив високих температур завдяки здатності бактерій до продукування антибіотиків і можливості спороутворення. Препарати на основі лакто- і біфідобактерій не мають таких властивостей.
Нагадаємо, термін лікування тварин пробіотиками триваліший, ніж антибіотиками.