Через коронавірус трапилося перевиробництво коренеплодів
Через пандемію коронавірусу та закриття їдалень шкіл, дитсадків та інших установ зменшився попит на насіння коренеплодів, у той же час зросли продажі насіння зелені та перців.
Про це в коментарі AgroTimes розповіла Галина Митник, головний спеціаліст науково-виробничої фірми «Тирас», офіційного представника в Україні чеської селекційної фірми Moravoseed під час виставки «Агро-2021», яка проходить у Києві з 8-го по 11 червня.
«Наша компанія досі не вийшла на ті обсяги продажу насіння овочів, які ми мали до початку карантину у 2020 році, – зазначила Галина Митник. – Найбільше зниження обсягів відчутне в сегменті коренеплодів, особливо це стосується моркви».
Таку ситуацію представниця ринку пов’язує передусім із карантинними обмеженнями й переходом навчальних закладів на дистанційне навчання. Адже їдальні шкіл, дитячих садочків та інших установ споживали значні обсяги цих, доволі дешевих, овочів. Через перевиробництво попит і ціна на них істотно знизилися. Це стало причиною погіршення фінансових справ багатьох овочевих господарств.
Водночас останні два роки були непоганими для картоплярів та виробників зелені, які зуміли налагодити швидкий збут своєї продукції.
«Зростають обсяги продажу насіння перців, – додала пані Галина. – Відчутний попит на зелень, споживачам хочеться вітамінної продукції, тож непогано продаються салати».
У компанії сподіваються, що така ситуація – тимчасова. Цікаво, що чеські партнери НВФ «Тирас» відзначають активний попит з боку чеських фермерів на насіння овочів цієї весни. Деякі фермери навіть почали контрактувати насіння на наступний виробничий сезон.
Читайте також: Буряки і моркву ФГ «Агропоступ» постійні клієнти купують дорожче