Тваринництво

Утримання свиней без антибіотиків передбачає комплексний підхід

Утримання свиней без антибіотиків – це комплекс. Велику роль у цьому відіграє генетика свиней, система годівлі.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів партнер-керівник «Агро Плюс 2006» Томас Бруннер. Господарство з 2011 року практикує вирощування свиней без антибіотиків за власною «Системою Тимошівка».

«Ми використовуємо чітко дозовані якісні корми з власної сировинної бази, – зазначив він. – Двічі на день кожну тварину ретельно перевіряють на основні показники: блиск щетини, колір шкіри, консистенція калу, споживання їжі. Будь-які виявлені зміни в стані свині фіксують, а годівля індивідуально коригується».

Раціон підбирають із урахуванням рівня pH у кишківнику. Уважно стежать за тим, щоб тварини були в комфортних, здорових умовах. Усі свинарники оснащені спеціальною системою вентиляції, за допомогою якої цілий рік температура в приміщеннях із тваринами утримується на рівні +19 °С.

«Одна з важливих складових – кваліфікований менеджмент, – наголосив Томас Бруннер.  – Ми пройшли шлях, який долає багато хто в українському бізнесі – спочатку набирали новий персонал, боролися з крадіжками, когось звільняли, потім набирали людей за іншими критеріями. Налагодили систему звітності, встановили камери стеження в приміщеннях тощо. Гадаю, не варто здаватися – треба шукати правильних людей».

Як повідомлялося, «Агро Плюс 2006» виробляє прошуто.