Техніка

Досвід підприємства «Агрос-Віста» показав, що обприскувачі HARDI суттєво збільшують якість захисту

Захист із гарантією

Захист із гарантією

Досвід підприємства «Агрос-Віста» показав, що обприскувачі HARDI суттєво збільшують якість захисту і покращують економіку господарювання

Виправдовуючи сподівання

Коли земельний банк підприємства становить 16 тис. гектарів, йому просто необхідна високопродуктивна техніка, що зможе гарантовано виконувати свою роботу за будь-яких умов. Великою мірою це стосується обприскувачів, які здатні сильно впливати на кінцевий результат усього сезону роботи. Компанія «Агрос-Віста»на власному досвіді переконалася, що для стабільного розвитку і досягнення хороших результатів треба ретельно підходити до вибору обприскувачів.

Директор підприємства Іван Федорчук розповів, що їх співпраця з технікою HARDI розпочалася 2006 року, коли придбали причіпний обприскувач COMMANDER. Ця машина вже тоді мала у своєму арсеналі систему повітряної підтримки, і це дуже приваблювало. Машина відпрацювала багато років без нарікань, показавши себе надійною, простою в обслуговуванні й невибагливою до кваліфікації персоналу. Такий досвід не міг не вплинути на наступні кроки, коли почали розглядати варіанти самохідних обприскувачів. Додавало впевненості розуміння, що компанія HARDI, на відміну від багатьох інших відомих виробників, уже багато десятків років спеціалізується тільки на виробництві обприскувачів, і стала у цій справі справжнім професіоналом. Було багато пропозицій із вигіднішими цінами, але не було впевненості у якості, надійності й функціоналі.

Перший самохідний обприскувач HARDI в Україні з’явився 2009 року саме у цьому господарстві. Тут навіть технічні спеціалісти дилера проходили практичне навчання — механізатори показували й розповідали, як усе працює. Сам завод уважно стежив за станом машини, і деякі технічні недоліки були виправлені завдяки рекомендаціям, отриманим від українського користувача.

Штанга з системою повітряної підтримки TWIN — головний аргумент обприскувачів HARDI

Самохідний обприскувач придбали також із системою повітряної підтримки TWIN, і хоча це дещо збільшило вартість машини, жодного разу не пошкодували. Наприклад, коли два роки тому соя потерпала від павутинного кліща, за допомогою обприскувачів HARDI із системою повітряної підтримки вдалося швидко подолати проблему, тоді як ніші господарства змушені були виконувати по кілька повторних обробок. Щоразу, коли у вітряну погоду інші господарства зупиняють обприскування, тут і далі працюють. Досвід показав, що обприскувач із системою TWIN може працювати за швидкості вітру до 12 м/с.

Штанга розділена на 9 секцій

Мабуть, усі розуміють, як важливо вчасно виконати операції із захисту. Рослини чекати не можуть: будь-яка загроза має бути знищена в зародку. Кожен день затримки дає більше шансів хворобам, шкідникам і бур’янам вплинути на врожайність. Якщо розглядати кожне поле з рослинами як предмет інвестицій, починаєш зовсім інакше ставитися до захисту цих інвестицій. Одразу перед очима з’являються відсотки можливого зменшення врожайності, а «калькулятор» у голові миттєво підраховує зменшення прибутку. Вартість обприскувача відходить на другий план, а головне, про що думає аграрій, — якість захисту. Досягти успіху можна, поєднавши всього кілька важливих моментів: необхідно обробляти посіви вчасно, з відповідною нормою, розміром крапель і максимально можливим покриттям поверхні рослин. І обприскувачі HARDI відмінно справляються з таким завданням. Директор зазначив: «Якщо специфіка бізнесу не зміниться, і перелік вирощуваних культур буде таким самим, придбаємо HARDI. Якщо ж доведеться кардинально трансформувати сівозміну, будемо виходити з фактичних потреб агрономічної служби».

Допомога технологій

Олександр Андрійчук, головний агроном

Головний агроном підприємства Олександр Андрійчук розповів, що головною перевагою обприскувачів HARDI Alpha в підприємстві вважають систему повітряної підтримки. Практично всі роботи виконують тільки з нею. Особливо це стосується обробітку культур у другій половині вегетації, коли для якісного покриття доводиться «пробиватися» крізь рослинну масу.

Перший самохідний обприскувач має високий кліренс (170 см). Усі інші купували нижчі (120 см). Цього вимагали умови виробництва — уся техніка працює по технологічних коліях із невеликою шириною колісної бази. Щоб забезпечити кращу стійкість під час роботи на схилах, вирішили зменшити висоту машин на 60 см. В усьому іншому обприскувач чудово працює на пагорбах. Коли доводиться їхати поперек схилу і машину починає трохи зносити вбік, вмикається крабовий хід і знесення компенсується. На нових машинах уже встановлено по два гідропомпи, які забезпечують кращу передачу крутного моменту на колеса.

За добу обприскувач встигає обробити 280–300 га. Багато залежить від розміру полів, довжини гонів, рельєфу, перешкод, а також оперативності доставки води. Зазвичай середній показник добової продуктивності коливається в межах 200–250 га.

В кабінах встановлені монітори від AgLeader

«У найпершому самохідному обприскувачі не було системи автопілотування, тож доводилося кермувати вручну. В оновлених моделях навігація й автопілот значно полегшують працю оператора. Як по міжряддях, так і по діагоналях обприскування виконується абсолютно однаково», — зазначає Олександр Андрійчук.

«Що ще подобається, так це підтримка тиску у форсунках. Ми працюємо на швидкості 15–18 км/год, і залежно від змін швидкості норма виливу, відповідно, змінюється. Це добре видно на комп’ютері, якій замальовує оброблені ділянки та обирає колір залежно від того, на скільки норма відрізняється від правильної.

На кожній форсунці встановлено по три розпилювачі, і оператор може швидко змінити розпилювач у разі потреби

На всі види обробок ми застосовуємо всього три норми виливу: 150 л/га, 200 і 250 л/га. З меншими нормами виливу намагаємося не працювати, хоча на вологих полях або невдовзі після дощу іноді замість 200 л/га встановлювали 150 л/га і отримували хороший результат. До того ж продуктивність обприскування збільшувалась через меншу кількість заправок. На заправку вистачає 20–25 хвилин. Якщо відразу розпочинати перемішування, робочий розчин встигає нормально приготуватись. Також хочу зазначити, що на новіших машинах штанга розділена на більшу кількість секцій, і система вимкнення працює значно точніше: менше перекриттів, рослини не страждають через надмірну кількість препаратів».

Коли інженеру немає роботи

Володимир Чорнопіщук, головний інженер

Будь-яка техніка має свій рівень надійності, який можна оцінювати по-різному. Але у виробничих підприємствах є свій критерій: чим менше інженер згадує про ремонти машини, тим вона краща. Ось що розповідає про обприскувачі HARDI головний інженер ТОВ «Агрос-Віста» Володимир Чорнопіщук.

«У 2006 році придбали причіпний HARDI Commander на 2200 л, який і досі робочий. Потім парк розширився самохідними моделями: у 2012 році придбали перший самохідний обприскувач Alpha Evo з баком на 3500 л. До цього часу машина вже напрацювала близько 6000 мотогодин. За весь час експлуатації серйозних технічних проблем із нею не було. Поступово парк самохідних обприскувачів збільшувався, але рівень якості цієї техніки тільки зростав. Ми бачимо, що завод постійно удосконалює окремі вузли й цілі системи. На першій машині виникали незначні проблеми, але їх оперативно усували завдяки вчасному й оперативному сервісу від „Спектр-Агро”. Вони ж довели цю інформацію до виробника, і той вніс зміни в конструкцію машини. На нових обприскувачах цих проблем уже не було.

Двигуни Deutz потужністю 215 к. с. надійні та прості в обслуговуванні. За весь строк експлуатації до них жодних питань не виникало. Заміну фільтрів і мастил виконуємо вчасно, і машина відповідає на це надійною роботою.

Витрати пального залежать від умов і насамперед — від стану ґрунту. Наприклад, на старіших машинах із баком на 4100 л витрачається близько 0,9 л на гектар. Новий обприскувач із двома гідропомпами споживає трохи більше: 1,1–1,2 л/га, і це враховуючи роботу на полях зі складним рельєфом і непростою конфігурацією

За словами тракториста Володимира Кліментія самохідні обприскувачі HARDI легкі в управлінні і прості в обслуговуванні. Олгядовість кабіни максимальна — тут ніщо не заважає бачити усю смугу обробітку

Обприскувач легкий — він порожній важить усього 8 тонн, а з водою — 12 тонн: саме стільки важать порожні машини багатьох конкурентів. Коли ми говоримо про малу вагу обприскувача, це означає не лише економію пального і менше ущільнення ґрунту. Покращується прохідність машини, яка, на відміну від важчих конкурентів, здатна працювати на слабких ґрунтах і схилах без буксувань і ризику загрузнути. Як для інженера, так і для підприємства, це однозначна перевага.

Річне навантаження на один самохідний обприскувач становить близько 10 тис. гектарів на рік. Це дозволяє працювати на нормальній швидкості, якісно обробляти поля. Хтось може сказати, що в інших підприємствах обприскувачі працюють більше, однак слід ураховувати, що в нас уся робота ведеться по технологічних коліях, а ширина захвату штанги — 24 м. Однак тут є і переваги: жодних питань до стабілізації штанги не виникає, незважаючи на встановлену систему повітряної підтримки TWIN».

Володимир Огійчук

www.hardi.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ