Саджанці винограду стратифікують природним способом
Фермери Василь та Олександр Прилипки з Ладижина Вінницької області вирощують понад 200 сортів винограду. Продаж саджанців становить основу їх бізнесу. Щоб виноград добре вкорінився, нарізані з осені чубуки в середині березня провокують до утворення калусу, вимочують у воді, стратифікують у звичайному ґрунті під сонцем.
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
Олександр Прилипко розповів, що нарізані з осені тривічкові чубуки винограду піднімають з погреба у середині березня, роблять борозенки завдовжки 2–3 см, можна звичайною ножівкою.
«На місці борозенок потім утворюється калус — так вони будуть краще вкорінюватися, коріння буде більш розгалуженим, – порадив фермер. – Не один-два товстих, а багато тонших — це позитивно впливає на ріст саджанця. Потім треба вимочити чубуки в воді. Щоб лоза набрала достатньо вологи, туди можна додати коренеутворювальні елементи — корневін абощо».
Після цього саджанці ставлять на стратифікацію: саджанці ставлять у стратифікатор у звичайний ґрунт під сонце, яке вже добре і рівномірно може їх прогріти.
«Таким природним шляхом йти краще, тому що стратифікація триває від трьох до чотирьох тижнів залежно від температури, і час висаджувати лози приходить сам собою», – сказав Олександр Прилипко.
Читайте також: Зеленні операції на винограді роблять, коли пагін виріс на 3 см