Після отелення добова фізіологічна потреба корови в глюкозі зростає в 2,5 раза
У перехідний період корови особливо чутливі до браку глюкози, яка потрібна в організмі для синтезу лактози.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Після отелення корова зменшує споживання сухої речовини, а тієї частини, що потрапляє, недостатньо для забезпечення високого рівня молочної продуктивності. Це призводить до негативного енергетичного балансу.
Добова фізіологічна потреба в глюкозі до отелення становить 1000-1100 г, а після зростає до 2500 г. Це призводить до посиленої мобілізації жирової тканини, що проявляється вивільненням неетерифікованих жирних кислоту кровообіг. Вони метаболізуються печінкою й іншими тканинами та додаються в молочний жир молочної залози.
Утворення кетонових тіл у печінці забезпечує альтернативне джерело пального для тканин тіла. Однак надмірна їхня кількість може призвести до гіперкетонемії.
Тому одним із головних завдань у цей період є підвищення рівня споживання сухої речовини, що покращить здоров’я корів, продуктивність і зменшить негативний енергетичний баланс після отелення.
Оптимізація споживання сухої речовини в післяотельний період особливо важлива для того, щоб організм корови отримав достатню кількість енергії для підтримання здоров’я та відтворення.
Як повідомлялося, збільшення частки концкормів у новотільних корів несе приховану загрозу.
Довідка
Перехідний період – це перехід корови від стану тільності до отелення разом із раннім післяотельним періодом.