Тваринництво

Зі старінням курей збільшується маса яйця

Зі старінням курей збільшується маса яйця

Дослідники зазначають збіг зі старінням курей збільшення маси яйця та вмісту у ньому жовтка, а також спад репродуктивної функції.

Збільшення маси жовтка на 1 г приводить до збільшення маси яєць у середньому на 1,62 г, зниження заплідненості на 3,3%, несучості – на 1,85 штук на голову. Наприклад, встановлено, що у бройлерів кросу Hubbard ISA (Ф-15) зі збільшенням віку маса яєць збільшилася на 8,5-8,7 г (Р < 0,001), відносна маса жовтка – на 4,6%. У результаті зменшилося відношення маси білка до маси жовтка з 2,4 у 30-тижневому віці до 1,8 у 44-тижневому. А до 56-тижневого віку цей показник незначно підвищився до 1,9.

Частка впливу відношення білка до жовтка на виводимість становить 56,5%. При цьому об’єктивним показником якості білка є одиниці Хау. За даними багатьох дослідників, на початку несучості у курячих яйцях цей показник швидко знижується, а потім залишається приблизно на одному рівні.

Так, згідно з дослідами, проведеними на курях, на початку несучості яйця мали 85,4 одиниці Хау, а у 12-тижневому віці – 76,6. У середньому щомісячно якість яєць змінювалась на 1-1,5 одиниці Хау.

Зниження таких показників, як одиниці Хау в середньому на 11,5%, індексу білка на 2% зі збільшенням віку бройлерів батьківського стада свідчить про погіршення і якості білка.

Як повідомлялося, на якість яєчного білка впливає вік птиці, раціони її годівлі, хвороби, термін та умови зберігання яєць тощо.