Тваринництво

Живець свиней піднявся в ціні до 44,2 грн/кг

Протягом другого тижня липня середня ціна закупівлі свиней забійних кондицій укріпилася на 1,4%, як порівняти з попереднім тижнем, піднявшись до 44,2 грн/кг.

Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Також поступово нівелюється регіональна розбіжність цін закупівлі – котирування на сході України наблизилися до цінового коридору решти регіонів – 43-45 грн/кг.

Наразі низка чинників підтримує внутрішні котирування та може укріпити їх до кінця липня, зауважили в АСУ.

1. Зменшення пропозиції живця у спеку. Влітку зменшується середня забійна маса товарного поголів’я, через що окремі заготівельники компенсують нестачу за рахунок кількості закуповуваних тварин.

2. Менше стартове поголів’я – менша пропозиція. Ще до початку літа реалізація свиней на забій скоротилася на 2,7%, як порівняти з показником 2019 року, тому промислова пропозиція свиней дещо відставатиме від торішньої протягом липня-серпня.

3. Помірність зовнішніх надходжень свинини. Наразі нема передумов для буму імпортної активності. Імпорт свинини, за підсумками І півріччя, переважно складає морожене канадське м’ясо. Воно значно менше впливає на попит на вітчизняну свинину, як порівняти з охолодженою сировиною.

До того ж імпорт охолодженої свинини з Німеччини й Польщі може бути ускладнений через перебої роботи їхніх переробників у зв’язку з поширенням коронавірусу.

Додатковим чинником, що змушує імпортерів  виваженіше підходити до закупівлі за кордоном, є волатильність та невизначеність подальшої динаміки валютних курсів.

4. Наслідки карантину. Обмеженість можливостей для туризму через карантин може позитивно вплинути на споживання свинини.

Нагадаємо, у червні світові ціни на свинину трохи зросли.