Жуйні тварини не здатні на 100% засвоїти протеїн
Біологічна цінність протеїну визначається співвідношенням амінокислот. Якість протеїну вважається високою, якщо він містить усі незамінні амінокислоти в потрібній для жуйних тварин кількості та пропорції.
І навпаки, до неякісного протеїну належить той, що не містить незамінних амінокислот.
Однак не слід ігнорувати вміст замінних амінокислот, адже організму тварини вони також необхідні. Їх уведення в раціони підвищує продуктивність й інтенсивність росту молодняку.
Установлено, що навіть за оптимального співвідношення амінокислот у протеїні його використання організмом жуйних тварин не може бути 100%-м. Однак співвідношення амінокислот, наближене до ідеального протеїну, забезпечує втрати, близькі до мінімальних.
В однакових кормах спостерігаються коливання щодо вмісту амінокислот й інших біологічно активних та основних речовин. Вони пов’язані з впливом сортових особливостей, агротехніки, технологій вирощування, погодних умов, збирання, зберігання й особливо заготівлі. Встановлено, що використання азотовмісних й інших поживних речовин організмом жуйних тварин тісно пов’язане з цими чинниками.
Додати коментар