Зазвичай птиця гине на 4-10-й день після зараження сальмонелою
У дорослому віці птиця може залишатися носієм сальмонели без клінічних ознак, у неї може бути субклінічна форма або розвинутися хвороба, пише журнал «Наше птахівництво».
У гострих випадках симптоми зазвичай починаються зі зниження кількості споживаного корму, скуйовдженого пір’я, блідості гребеня, за якими йде зменшення накопичення жиру, зниження фертильності й зниження виводимості яєць, іноді діарея.
Смерть птиці, як правило, настає між четвертим і десятим днем після зараження. Зазвичай після першого спалаху, який виникає на фермі, з серйознішими симптомами і високою смертністю йдуть легші епізоди, що повторюються.
Salmonella gallinarum – серотип, добре адаптований до господаря. Природний господар – курка, але він може уражати й інші види птиці: індиків, перепелів, фазанів, павичів, цесарок, качок із різним ступенем патогенності.
Сприйнятливість до S. gallinarum також варіюється у курей залежно від генетичної лінії та статі тварини. Так, схоже, що несучки поширюють бактерію довше, ніж півні, – ймовірно, через локалізацію інфекції в яєчнику. Лінії, що спричиняють хворобу в легкій формі, схоже, стійкіші, ніж лінії, що викликають важкі розлади.
Як повідомлялося, харчове коригування сальмонели здійснюють через розроблення складу кормів чи кормових добавок.