Запас мікроелементів у яйці зменшує стрес ембріонів
Тепловий стрес у інкубаторії можна зменшити завдяки достатньому запасу мікроелементів у яйці завдяки збалансованим кормам батьківського стада.
Про це у статті в журналі «Наше птахівництво» пишуть доктор Сібелє Торрес, спеціаліст з годівлі та Михайло Коваль, директор ТОВ «ЗінпроУкраїна».
Автори зазначають, що хоча фахівці інкубаторію і докладають багато зусиль для покращення умов інкубації, це не гарантує 100% успіху.
«Деякі яйця все одно зазнають сильнішого теплового стресу, ніж інші, бо завжди бувають неоднорідні умови всередині інкубатора. Проте природою закладений природний захисний механізм: від курки курчата ще в яйці отримує те, що йому необхідно для звільнення від токсичних метаболітів власного організму. Подібний захист забезпечують вітаміни та мікроелементи. Так, мідь, цинк і марганець є кофакторами супероксиддисмутаз, залізо входить до склад гема-активного центру каталази, а селен у вигляді селеноцистеїну входить до складу глутатіонпероксидази та метіонінсульфоксидредуктази B. Ці ферменти забезпечують своєрідну «каскадну» систему знешкодження вільних радикалів», – наголошують Сібелє Торрес і Михайло Коваль.
Вони підкреслюють, що достатній запас відповідних мікроелементів у яйці багато в чому обумовлює доцільність застосування амінокислотних комплексів у кормах для батьківського стада та забезпечує нормальний розвиток ембріонів за умов природного стресу.
«Забезпечення раціонів батьківського стада курей амінокислотними комплексами є суттєвою складовою загальної ефективності бройлерного птахівництва», – підсумовують автори.
Читайте також: Повноцінний раціон батьківського стада покращує здоров’я курчат