Занизька температура утримання перепелів збільшує витрати кормів
Вага добових перепелят ‒ у середньому 7-9 г, дорослих особин ‒ 100-300 г. Співвідношення площі поверхні тіла (поверхні тепловіддачі) до його маси у перепелів набагато більше, як порівняти з іншими видами птиці, тому важливо дотримуватися температурного режиму (див. таблицю).
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Так, навіть незначне (на 1-2 °С) зниження температури в зоні розміщення перепелят призводить до респіраторних та інших захворювань, зменшення їх збереженості, приростів живої маси, а в майбутньому ‒ продуктивних показників.
Показником комфортності температури є поведінка перепелят. Якщо їм холодно, вони скупчуються, намагаються залізти всередину купи, що може спричинити навіть асфікцію.
Якщо пташенятам спекотно, вони шукають прохолодніше місце, лежать на підлозі, важко дихають, втрачають апетит, багато п’ють.
Допустимі коливання температури для утримання дорослих перепелів ‒ 18-25 °С. За температури, нижчої від 18 °С, несучість самок падає, а за температури, нижчої від 10 °С може взагалі припинитися, знижується резистентність до респіраторних та інших захворювань.
Занадто низька температура утримання перепелів усіх вікових груп збільшує витрати кормів, зокрема в дорослої птиці ‒ в середньому на 2% на кожен градус зниження температури.
Негативний вплив, особливо на дорослих перепелів, чинить і підвищення температури вищої від оптимальної. Так, інтенсивність яйцекладки й маса яєць знижується за температури 27 °С і вище. Зростання температури на 1 °С між 27 і 35 °С потоншує шкаралупу яєць, знижує несучість на 1,5%, масу яєць ‒ на 0,1 г, споживання кормів ‒ на 1,5%, підвищує споживання води на 7,3%. Коли температура перевищує 35 °С, у дорослої птиці може настати тепловий шок і навіть смерть.
Як повідомлялося, молода птиця швидше втрачає тепло, ніж повністю оперена старша.