Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Занадто висока освітленість в приміщенні за вирощування перепелят може спровокувати канібалізм

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Весь період вирощування ремонтного молодняку та молодняку на м’ясо у пташнику підтримують освітленість на рівні 30-25 лк (табл.).

Занадто висока освітленість може призвести до розвитку канібалізму (розкльову), занадто низька – до сповільнення статевого розвитку, підвищеного відходу, пізнішої яйцекладки.

За масового розвитку канібалізму  освітленість слід знизити до 5-10 лк.

Тривалість світлового дня у вирощуванні ремонтного молодняку перепелів є одним із важливих інструментів впливу на їхній статевий розвиток. Вона має бути спрямована на те, щоб гармонізувати фізіологічну й статеву зрілість птиці.

Статева зрілість у перепелів залежно від породи й типу продуктивності не повинна настати раніше 6-7-тижневого віку. Перепели, які почали нестися раніше, зазвичай дають дрібні яйця.

Крім того, ранній початок яйцекладки, коли у птиці ще не настала фізіологічна зрілість, часто призводить до передчасного її припинення та загрожує випаденням яйцеводу й клоаки.

Настання статевої зрілості перепелів пізніше цього віку призводить до зменшення кількості отриманих яєць, перевитрат кормів і загальних економічних втрат. Щоб цього не сталося, перших 3 тижні вирощування ремонтного молодняку застосовують світловий день тривалістю 24 години. Потім його поступово, кожного тижня на 2 години, зменшують до 16 годин, і на такому рівні підтримують до кінця вирощування.

Ремонтний молодняк вирощують переважно за тепло-білого або нейтрально-білого світла (2700-4000 К). За розвитку канібалізму в стаді поряд зі зниженням освітленості в пташнику рекомендується застосовувати лампи монохроматичного світла – синього (блакитного) або зеленого.

За вирощування молодняку перепелів на м’ясо впродовж усього періоду можуть застосовуватися лампи монохроматичного світла – синього (блакитного) або зеленого, що сприятиме кращому росту й підвищенню збереженості перепелят.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!