Захворювання птиці погіршують якість шкаралупи яєць

До зниження якості шкаралупи призводять майже всі захворювання несучок, пише журнал «Наше птахівництво».
Одним із найпоширеніших збудників бактеріозів, що впливає на репродуктивні органи і, як наслідок, на якість яйця, є E. coli. Шкаралупа яєць у птиці, в організмі якої персистує цей збудник, має світліший колір. Під час сортування спостерігають зростання кількості забруднених кров’ю яєць на початку хвороби.
Водночас ураження птиці збудниками вірусних захворювань спричиняє появу яєць із занадто світлою шкаралупою. За інфекційного бронхіту птиці вона знебарвлюється та стає жорсткою, також розріджується білок, подекуди яйця набувають округлої форми та шкаралупа розм’якшується. Птиця, перехворіла на інфекційний бронхіт, ще тривалий час несе деформовані, дрібні яйця з тонкою шкаралупою.
Персистенція у стаді пневмовірусу також знебарвлює яєчну шкаралупу. А збудників хвороби Ньюкасла, мікоплазмозу, синдрому зниження несучості ‒ знижує її міцність, спричиняє дефекти у вигляді горбиків та шорсткості, безшкаралупні яйця. В яєць із коричневою шкаралупою знижується інтенсивність забарвлення, втрачається блиск, зовні вони ніби вкриті крейдою, погіршується щільність білка.
За вакцинації проти хвороби Ньюкасла молодок, які вже почали нести яйця, або курей за показниками, бій і насічка яєць зростають приблизно на 2-3%. Зазвичай після вакцинації щільність білка яєць знижується приблизно на 0,5-0,7%, пружна деформація збільшується на 6-8 мкм. Це погіршення показників тримається до 10 діб.
Поява яєць із закривавленою шкаралупою може сигналізувати про діагностування у стаді еймеріозу.
Інтенсивне заселення пташника тимчасовими ектопаразитами ‒ червоними курячими кліщами ‒ спричиняє на шкаралупі краплі крові внаслідок роздавлювання кліщів після живлення кров’ю. Частіше це виникає за потрапляння яєць на збірну стрічку чи інші механізми, де знаходяться колонії червоного курячого кліща.
Раніше ми писали, як мікроклімат у пташнику впливає на якість шкаралупи.